Počinje festival Beldocs, u konkurenciji više od 100 filmova

Festival će trajati do 29. maja, filmovi će biti prikazani u ukupno 13 programskih cjelina, s više od 100 premijernih projekcija na osam lokacija u Beogradu.

Beldocs je osnovan 2008. godine kao međunarodni festival dokumentarnog filma, a održava se svake godine u maju u Beogradu (Beldocs)

Sedamnaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma – Beldocs, počinje u srijedu, a program će u Domu omladine Beograda otvoriti Topli film Dragana Jovićevića.

Festival će trajati do 29. maja. Filmovi će biti prikazani u ukupno 13 programskih cjelina, sa više od 100 premijernih projekcija na osam lokacija u Beogradu, piše Beta.

Beldocs će imati četiri takmičarske selekcije: “Srpski takmičarski program” sa 12 nominovanih filmova, “Međunarodni takmičarski program” sa 10 nominovanih filmova, “Kratki takmičarski” sa 20 nominovanih filmova, “Teen program” sa šest nominovanih filmova, a bit će dodijeljena i Nagrada publike za najbolji evropski film.

U okviru “Srpskog takmičarskog programa” bit će prikazano 12 filmova: spomenuti Topli film Dragana Jovićevića, Kako biti slobodan Nikole Polića, Izbor za mis zatvora Srđana Šarenca, Kadence za vrt Daneta Komljena, Neptunova nevera Katarine Stanković i Novosadsko sećanje Aleksandra Reljića.

Beldocs osnovan 2008. godine

Među filmovima u tom programu su i Džojmejkers Jelene Radenović, Kad opet porastem Jovane Avramović, Minel Tare Gajović, Heterotopia Nikole Nikolića, Izlaz kroz ludaru Nikole Ilića i Šetnje koje se neće desiti Mine Simendić.

Osim filmova iz te programske cjeline, na Beldocsu će biti prikazana još dva filma u domaćoj produkciji, koji se ne takmiče za nagrade: Nasleđe kralja trube Vladimira Kajlovića i Kombi-nacija Jugoslava Nikolića.

Ovogodišnji Beldocs bit će održan u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Art bioskopu Kolarac, Jugoslovenskoj kinoteci, Kinoteci u Kosovskoj, Centru za kulturu Vlada Divljan i Sinepleksu u tržnom centru Ušće.

“Imali smo najviše filmova do sada za gledanje, što prijavljenih, što onih koje smo gledali na festivalima i drugde. Svake godine se čini da je najbolji program do sada. Ove godine imamo izuzetne filmove mladih autora i onih čije filmove poznajete”, naveo je ranije selektor Igor Stanojević.

Beldocs je osnovan 2008. godine kao međunarodni festival dokumentarnog filma, a održava se svake godine u maju.

Izvor: Agencije