Rushdie: Umjetna inteligencija ne može biti prepreka ozbiljnim piscima

Salman Rushdie je testirao ChatGPT, zatraživši da napiše 200 riječi u njegovom stilu. Rezultat opisuje kao ‘hrpu gluposti’.

Umjetna inteligencija bi, ipak, mogla ugroziti pisce žanrovske literature, poput trilera i naučne fantastike, smatra Rushdie (Kai Pfaffenbach / Reuters)

Alati umjetne inteligencije mogli bi predstavljati prijetnju za autore trilera i naučne fantastike, ali ne posjeduju dovoljno originalnosti i potpuno su lišeni bilo kakvog smisla za humor da bi bili prepreka ozbiljnim romanopiscima, napisao je Salman Rushdie u francuskom književnom časopisu La Nouvelle Revue Francaise.

Rushdie je rekao kako je testirao ChatGPT, zatraživši da napiše 200 riječi u njegovom stilu. Rezultat opisuje kao „hrpu gluposti“, prenosi AFP.

„Nijedan čitatelj koji je pročitao ijednu moju stranicu ne bi mogao pomisliti da sam ja autor. Prilično umirujuće“, kazao je. „No, problem je u tomu što ta stvorenja vrlo brzo uče“.

‘Ugroženi su oni kojima je originalnost manje važna’

Prema njegovim riječima, umjetna inteligencija bi, ipak, mogla ugroziti pisce žanrovske literature, poput trilera i naučne fantastike, gdje je originalnost manje važna. Smatra da bi posebno ugroženi mogli biti pisci filmskih i televizijskih scenarija.

„S obzirom na to da se u Hollywoodu neprestano snimaju nove verzije istih filmova, umjetna inteligencija bi se mogla iskoristiti za pisanje scenarija“, rekao je Rushdie.

Izvor: Agencije