Balet ‘Bolero’ u Narodnom pozorištu Sarajevo u čast godišnjice ZOI ‘84

Jedan od najznačajnijih trenutaka ZOI ‘84 u Sarajevu bio je vrhunski sportski i umjetnički doživljaj koji su, estetski zadivljujuće i na ledu sportski perfektno, priredili plesački par Jayne Torvill i Christopher Dean izvodeći ‘Bolero’.

Baletna predstava 'Bolero' bit će izvedena u okviru Svečane akademije povodom 40 godina od održavanja ZOI '84 (Velija Hasanbegović)

Premijera baletnog klasika Bolero, kompozitora Mauricea Ravela, u koreografiji Takuyae Sumitomoa i uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestra Vesna Šouc, bit će izvedena u Narodnom pozorištu Sarajevu u četvrtak, na 40. godišnjicu otvorenja Zimskih olimpijskih igara.

Jedan od najznačajnijih trenutaka Olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu bio je vrhunski sportski i umjetnički doživljaj koji su, estetski zadivljujuće i na ledu sportski perfektno, priredili plesački par Jayne Torvill i Christopher Dean izvodeći Bolero.

U najavi predstave, navodi se kako je modernom olimpijskom pokretu pod vodstvom Pierrea de Coubertina cilj bio stvoriti holistički pogled na sport i umjetnost kao komplementarne elemente modernog svijeta.

„Tokom godina, olimpijske igre u promoviranju ideala vještine, snage i brzine usmjerava se sve više na izričaje u umjetnosti. Ceremonije otvaranja i zatvaranja igara nedvojbeno su postale olimpijski kulturalni materijal par excellence. Tako je i bilo impresivno otvaranje i zatvaranje XIV Zimskih olimpijskih igara održanih od 8. do 19. februara 1984. u Sarajevu u tadašnjoj Jugoslaviji (danas Bosni i Hercegovini)“, podsjeća Narodno pozorište Sarajevo.

U slavu duha i ljepote koji nikada nisu napustili olimpijsko Sarajevo

„Četiri decenije poslije Narodno pozorište Sarajevo i Sarajevska filharmonija […] bude sjećanja baletnom izvedbom Bolera […] To je Bolero naše mladosti i sjećanja, ali i najava budućnosti u kojoj želimo opet slaviti sport i umjetnost koji su povezani na dublji način nego što se često prepoznaje. Kroz pokrete tijela, tehničku virtuoznost i emotivnu dubinu baleta, sport postaje izvor inspiracije i estetskog zadovoljstva“, rekao je Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

„Umjesto da ih posmatramo kao odvojene entitete, hajde da cijenimo sportske izvođače kao umjetnike na terenu, stvaraoce čija je paleta boja sastavljena od snage, elegancije i strasti. Naša izvedba Bolera je u slavu duha i ljepote koji nikada nije napustilo olimpijsko Sarajevo“, dodao je Mustafić.

Baletna predstava Bolero bit će izvedena u okviru Svečane akademije povodom 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

U predstavi će nastupiti baletni ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo, kojeg čine: Tamara Ljubičić, Ekaterina Vereshchagina, Nataša Gaponko, Amina Sulejmanagić, Albina Huskić, Zulejha Kečo-Kapidžić, Selma Efendić, Toko Tatekawa, Darika Dunganova, Dora Kos, Lejla Bajramović, Luisa Escamilla Rodriguez, Jovana Milosavljević-Lovrenović, Nadža Pušilo, Ivan Salonski, Boris Vidaković, Bulat Gareev, Til Čmančanin, Admir Kalkan, Masafumi Okuzono, Denis Zhuchenko, Elio Arnoldo Villa Garcia, Mihail Mateescu i Goran Staniškovski.

Asistentica koreografa je Rieka Sumitomo, scenograf Josip Lovrenović, kostimografkinja Amra Zulfikarpašić te balet-majstor Mia Jahić.

Izvor: Agencije