Britanski sud: Akademik Miller diskriminiran zbog anticionističkih uvjerenja

Profesor David Miller pozdravlja odluku nakon što je Sud za radna prava presudio da ga je Univerzitet Bristol nepravedno i nezakonito otpustio.

David Miller rekao da je 'vrlo ponosan' što je utvrdio da se anticionistički stavovi kvalificiraju kao zaštićena uvjerenja (Screenshot / YouTube / ustupio David Miller)

Profesor kojeg je Univerzitet Bristol otpustio nakon što je optužen za antisemitske komentare kaže da se osjeća zadovoljno nakon što je Sud Ujedinjenog Kraljevstva presudio da je doživio diskriminaciju na temelju svojih anticionističkih uvjerenja i da je nepravedno otpušten.

Institucija je otpustila Davida Millera krajem 2021. nakon što je na saslušanju disciplinska komisija zaključila da akademik “ne zadovoljava standarde ponašanja” koje očekuje univerzitetsko osoblje.

Profesor političke sociologije pokrenuo je postupak pred Sudom za radna prava tvrdeći da je dobio nepravedan otkaz, kršenje ugovora i diskriminaciju ili viktimizaciju na temelju vjere ili uvjerenja.

Na završetku sudskog postupka u ponedjeljak, Miller je uspješno dokazao tvrdnju o diskriminaciji “na temelju njegovog filozofskog uvjerenja da je cionizam inherentno rasistički, imperijalistički i kolonijalni, što je zaštićena karakteristika prema Zakonu o jednakosti iz 2010”, rekao je njegov pravni zastupnik, Rahman Lowe.

“Ovom presudom prvi put se utvrđuje da su anticionistička uvjerenja zaštićena na radnom mjestu”, navela je advokatska kancelarija.

Miller, za kojeg je također utvrđeno da je nepravedno i pogrešno otpušten, rekao je da je “vrlo ponosan” što je utvrdio da se anticionistički stavovi kvalificiraju kao zaštićeno uvjerenje.

“Ovo je bio najvažniji razlog za preuzimanje slučaja i nadam se da će postati kamen temeljac u svim budućim bitkama s kojima se suočavamo s rasističkom i genocidnom ideologijom cionizma i pokretom kojem je pridružena”, rekao je Miller.

“Odlučnost da sam otpušten zbog svojih anticionističkih stavova velika je potvrda mog slučaja kroz cijeli ovaj proces”, rekao je.

“Univerzitet u Bristolu tvrdio je da sam otpušten jer su cionistički studenti bili uvrijeđeni mojim različitim primjedbama, ali iz iskaza vlastitih svjedoka bilo je jasno da to nije istina, a anticionistička priroda mojih komentara bila je ono što je odlučujući faktor”, dodao je.

‘Značajan’ slučaj

Miller je izazvao kontroverzu tokom predavanja na univerzitetu 2019, kada je rekao da je cionistički pokret jedan od pet stubova koji pokreću islamofobiju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Univerzitet u Bristolu je nakon toga primio pritužbu od dobrotvorne organizacije Community Security Trust, koja je rekla da je njegovo predavanje bilo “lažna i podla antisemitska kleveta”.

Nakon istrage, protiv akademika rođenog u Škotskoj nisu poduzete daljnje radnje.

Međutim, univerzitetu su upućene daljnje pritužbe na njega nakon što je učestvovao u događaju pod nazivom “Izgradnja kampanje za slobodu govora” u februaru 2021, u kojem je govorio da je javno kritiziran zbog svojih stavova o Palestini i Izraelu.

To je dovelo do pokretanja disciplinskog postupka koji je kulminirao njegovim otkazom u oktobru 2021.

Zillur Rahman, koji je zastupao Millera, pozdravio je “značajnu presudu” rekavši da “obilježava ključni trenutak u historiji naše zemlje za one koji vjeruju u poštivanje prava Palestinaca”, rekao je Rahman.

Dodao je da će donošenja presude pozdraviti oni koji se suočavaju s progonom na svojim radnim mjestima jer su govorili protiv izraelskog rata u Gazi.

Univerzitet u Bristolu je u saopćenju naveo da priznaje presudu suda, ali je “razočaran njegovim obrazloženjem”.

Izvor: Al Jazeera i agencije