AJB DOC: Dokumentarci domaće produkcije u programu ‘AJB Prikazuje’

U sklopu programa ‘AJB Prikazuje’ bit će prikazani filmovi ‘Svako ima svoj Everest’, ‘Nasljeđe Daytona: BiH – krhki mir’, ‘Braća Musemić’ i ‘Istražitelj’.

U programu 'AJB Prikazuje', na šestom AJB DOC-u, bit će prikazana četiri filma (Al Jazeera)

Četiri dokumentarna filma, koje je Al Jazeera Balkans producirala, kooproducirala ili naručila, bit će prikazana u okviru netakmičarske selekcije “AJB Prikazuje” na šestom AJB DOC Film Festivalu.

Film Svako ima svoj Everest, kojeg autorski potpisuju Midhat Mujkić i Tomislav Cvitanušić, prati uspon bosanskohercegovačkog alpiniste Tomislava Cvitanušića na Mount Everest. O fenomenu dosezanja vrhova i usponu govore njegovi prijatelji i kolege koje dijele istu strast za alpinizmom i visokim planinama.

Svjetska premijera filma Svako ima svoj Everest bit će upriličena u subotu, 9. septembra u 19:30 sati, u Bosanskom kulturnom centru (BKC).

U nedjelju, 10. septembra u 19:30 sati, u Cineplexxu će biti upriličena međunarodna premijera filma Nasljeđe Daytona: BiH – krhki mir francuskog reditelja Pierre-Oliviera Françoisa. Film nudi informativnu analizu aktuelne krize, koja obuhvata secesionistička iskušenja, široko rasprostranjenu korupciju i strana uplitanja.

Dajući glas ključnim političkim vođama i članovima građanskog društva koji se zalažu za veću demokratiju, ovaj dokumentarac bavi se složenim nasljeđem Dejtonskog mirovnog sporazuma i daje detaljnu i alarmantnu procjenu trenutne geopolitičke situacije.

Svjetska premijera filma Braća Musemić bit će upriličena u ponedjeljak, 11. septembra u 19:30 sati, u Bosanskom kulturnom centru (BKC).

Vahidin i Husref Musemić (Al Jazeera)

Edin Isanović i Nihad Ušanović u ovom filmu donose priču o braći Vahidinu i Husrefu Musemiću, golgeterima i legendama FK Sarajevo koji su s tim klubom osvojili naslov prvaka Jugoslavije.

Posljednjeg dana šestog AJB DOC-a, 12. septembra u 19:30 sati, u Bosanskom kulturnom centru bit će upriličena regionalna premijera filma Istražitelj Viktora Portela koji je dokumentovao priču češkog istražitelja Vladimira Dzure, koji je tokom rada za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, prikupljao dokaze protiv ratnih zločinaca i počinilaca etničkog čišćenja.

Ovim filmom, Portel gledatelje vodi kroz metaforičko, ali i vrlo realistično putovanje kroz mjesta Dzurinih istraga u bivšoj Jugoslaviji i upoznaje ih sa preživjelim svjedocima etnički motivisanih zločina.

Kompletan program AJB DOC-a nalazi se na zvaničnoj web stranici festivala.

Izvor: Al Jazeera