Takmičarski program 6. AJB DOC-a: Dirljive priče s fokusom na ljudskim pravima

Takmičarski program 6. AJB DOC-a donosi 13 tematski raznovrsnih filmova koji kroz dirljive ljudske priče ukazuju na sve češće uskraćivanje prava i sloboda. Donosimo pregled filmova.

U sklopu Takmičarskog programa 6. AJB DOC-a bit će prikazano 13 tematski raznovrsnih filmova čiji je fokus na ljudskim pravima (Al Jazeera)

Šesto izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), koje će biti održano od 8. do 12. septembra u Sarajevu, publici donosi 24 dokumentarna ostvarenja koja će biti predstavljena u četiri programske selekcije.

U sklopu Takmičarskog programa 6. AJB DOC-a, prema odluci selektora Lejle Dedić, Seada Kreševljakovića i Đanija Hasečića, bit će prikazano 13 tematski raznovrsnih filmova čiji je fokus na ljudskim pravima.

Festival će biti otvoren u Bosanskom kulturnom centru (BKC) 8. septembra u 20:00 sati projekcijom filma Game: Drugi nivo koji prati dvogodišnje putovanje Sajida Khana Nasirija koji je imao samo 14 godina kada je pobjegao iz Afganistana. Put do Belgije, gdje će zatražiti azil, pun opasnosti i teškoća zabilježio je kamerom svog telefona. No, u Belgiji – umjesto novog života i nastavka školovanja – počinje Sajidova nova borba.

Ovaj intimni dokumentarac, koji autorski potpisuju Sajid Khan Nasiri, Eefje Blankevoort i Els Van Driel, donosi uvid u psihološki pritisak s kojim se suočavaju mlade izbjeglice.

Dan poslije, 9. septembra, u Cineplexxu će biti prikazani filmovi Suprug gospođe Iran, Potpuni neznanci, Povratak u Raqqu i Zovem se Sretna.

Film Suprug gospođe Iran autorice Marjan Khosravi, kroz priču o Sultanu Mohammadu koji, u nastojanjima da stekne moć i proširi teritoriju, stavlja teret na pleća svoje dvije supruge, Iran i Saru, koje moraju sačuvati njegov ugled i imovinu, donosi priču o pravima žena u ovoj zemlji.

Film će biti prikazan u Cineplexxu, 9. septembra, u 14:00 sati.

Sat kasnije, također u Cineplexxu, na repertoaru je film Potpuni neznanci Valentine Cicogne i Mattije Colomba koji prati rad doktorice Cristine Cattaneo koja je na čelu tima koji nastoji utvrditi identitet bezimenih tijela, potpunih neznanaca, kako ih ona naziva, čiji je identitet izgubljen izgubljen u anonimnosti migrantske sudbine.

Nakon toga, na repertoaru je film Povratak u Raqqu Alberta Solea i Raula Cuevasa koji prati priču Marca Marginedasa, španskog novinara kojeg je grupa ISIL otela i zarobila 2013, a u zatočeništvu je proveo šest mjeseci prije nego što je pušten. Ovaj film, koji se temelji na njegovim iskustvima i intervjuima s drugim novinarima koji su, također, bili zarobljeni, bit će prikazan u Cineplexxu, 9. septembra, u 16:30 sati.

Gledaoci 9. septembra imaju priliku pogledati i film Zovem se Sretna Nicka Reada i Ayse Toprak koji su dokumentovali životnu priču pop-zvijezde Mutlu Kaye (Mutlu na turskom znači ‘sretna’) koja je za dlaku je izbjegla pokušaj femicida.

Priča o Mutlu koja, uprkos povredama koje su joj promijenile život, kreće u potragu za pravdom i pokušava vratiti svoj pjevački glas, bit će prikazan u Cineplexxu u 18:00 sati.

O različitim društvenim problemima i fenomenima

U nedjelju, 10. septembra, publika ima priliku pogledati filmove San o slobodi, Flotacija i Las Abogadas.

Film San o slobodi, kojeg autorski potpisuje sestre i rediteljice Georgia i Sophia Scott, donosi priču o zatvorenom palestinskom političkom vođi Marwanu Barghoutiju. Blisko sarađujući s Marwanovom porodicom na okupiranoj Zapadnoj obali u Palestini sestre Scott provele su više od tri godine, prateći njihovu borbu s njegovim zatvoreničkim štrajkom glađu.

Ovim filmom, koji je na repertoaru u 15:00 sati, sestre Scott prikazuju snažnu sliku čovjeka koji bi jednog dana mogao voditi palestinski narod i postavljaju pitanje: Može li mir između Izraela i Palestine biti postignut s pravim vođama?

U 16:30 bit će prikazan film Flotacija autorica Alesandre Tatić i Eluned Zoi Ajano koje gledaoce vode u Majdanpek, grad na istoku Srbije s dvojnim identitetom podijeljenim između magije i industrije.

Film prati dugogodišnjeg rudara Dragana Markovića, koji pripada posljednjoj generaciji lovaca na zmajeve u svojoj porodici, dok njegova sestra Desa, udovica sindikalnog vođe, pokušava sačuvati njegovu zaostavštinu tako što se bori za prava rudarskih porodica.

Nakon toga, u 18:00 sati, publika ima priliku pogledati film Las Abogadas autorice Victorije Bruce koja ovim dokumentarnim ostvarenjem prati višegodišnju odiseju grupe advokatica za imigraciju, u vrijeme kada američka vlada pod predsjednikom Trumpom mijenja svaki zakon koji bi trebao štititi one koji bježe od progona, nasilja i rata.

U ponedjeljak, 11. septembra, u sklopu Takmičarskog programa bit će predstavljeni filmovi Zabranjeni smijeh, Dolazak proljeća u Buču i Draga sjećanja.

Film Zabranjeni smijeh Annete Papathanassiou, koji je na repertoaru u 15 sati, prati mladoh glumca iz Afganistana Karima Asira koji, okružen bombama i razaranjem, odlučuje postati afganistanski Charlie Chaplin. Pantomimom i humorom želi promijeniti svijet i izvodi performanse uz osmijeh – svoje jedino oružje.

U 16:30 sati na repertoaru je film Dolazak proljeća u Buču Mile Teshaieve i Marcusa Lenza, nesentimentalna priča iz Ukrajine o egzistencijalnom proljetnom čišćenju koje čeka ljude koji se vraćaju u svoj grad, prvo opkoljen, a zatim oslobođen.

Nakon toga, u 18:00 sati, publika ima priliku pogledati film Draga sjećanja koji prati Thomasa Hoepkera, jednog od najvažnijih živućih fotografa na svijetu kojem je 2017. dijagnosticirana Alzheimerova bolest. Nahuel Lopez dokumentovao je priču o čovjeku čija je umjetnost postala dio kolektivnog sjećanja sada polako gubi vlastita sjećanja.

U ponedjeljak, 12. septembra, u sklopu Takmičarskog programa bit će prikazani filmovi Do savršenog gena i Proljeće u Mariupolju.

Film Do savršenog gena, koji će biti prikazan u 16:30 sati, donosi priču o kineskom naučniku dr. He Jiankuiju koji je 2018. prešao Rubikon u ljudskoj evoluciji izmijenivši gensku strukturu embriona kako bi ‘proizveo’ prve bebe na svijetu s uređenim genomom.

Nakon toga, u 18:00 sati, na repertoaru je film Proljeće u Mariupolju Mattea Ferrarini koji prati boravak i rad italijanskog novinara Maurizija Vezzosija u opkoljenom Mariupolju u proljeće 2022. Nakon prodora ruskih trupa, Vezzosi je ponekad bio i jedini zapadni novinar koji je izvještavao iz tog grada, odlučivši do kraja svjedočiti onome što će postati jedna od najznačajnijih i najokrutnijih epizoda rata u Ukrajini.

Izvor: Al Jazeera