Prodavači knjiga uz Seinu odbijaju preseljenje zbog Olimpijskih igara

Prvi put u historiji Olimpijskih igara, svečanost otvaranja neće se održati na stadionu, već u centru grada domaćina, a sportisti će ploviti Seinom na brodovima.

'Bouquinistes' su jedan od simbola Pariza, a neki su stari i više od 100 godina (Reuters)

Prodavači knjiga koji rade na obalama rijeke Seine odbijaju se preseliti zbog ceremonije otvaranja Olimpijskih igara naredne godine u Parizu.

Pariške vlasti su im poslale pisma u kojima traže da privremeno zatvore svoje štandove od 26. jula 2024. godine u sklopu napora kako bi se ruta uz rijeku osigurala od mogućih terorističkih napada, prenosi AFP.

Prvi put u historiji Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, svečanost otvaranja neće se održati na stadionu, već u centru grada domaćina. Sportisti će ploviti Seinom na brodovima od mosta Austerlitz do podnožja Eiffelovog tornja.

Organizatori su obećali „posebnu, čarobnu i avangardnu“ trosatnu svečanost koja će se održati na više od 160 brodova, a duž rute od šest kilometara se očekuje i do 600.000 ljudi.

Neki štandovi stari i više od 100 godina

Trebalo bi biti uklonjeno 570 od 900 štandova. Međutim, Pascal Corseaux, potpredsjednik Kulturnog udruženja pariških knjižara, upozorio je da bi ta odluka mogla stvoriti „logističku noćnu moru“.

„Mnogi od njih neće preživjeti. Postoji puno jednostavnije rješenje, a to je dovesti pirotehničara, zapečatiti kutije i vrlo brzo ih ponovno otvoriti“, kazao je Corseaux.

„Bouquinistes“ su jedan od simbola Pariza, a neki su stari i više od 100 godina. Gotovo 240 knjižara upravlja sa 900 zelenih kutija koje sadrže više od 300.000 knjiga, markica, razglednica i postera.

„Teško je zamisliti obale Seine bez ‘bouquinistes’, čak i ako je to samo privremeno. Želja da nestanu jednako apsurdna kao i rastavljanje Eiffelovog tornja“, dodali su iz udruženja knjižara, prenosi Hina.

Izvor: Agencije