Četvrti dan AJB DOC-a: Panel o kulturi sjećanja i pet dokumentaraca

Šesti AJB DOC Film Festivala donosi pet sjajnih dokumentarnih filmova, kao i panel o ulozi filma i umjetnosti u kulturi sjećanja.

Šesti AJB DOC Film Festival traje od 8. do 12. septembra (AJB DOC)

Program četvrtog dana AJB DOC Film Festivala, koji traje do 12. septembra, počinje filmom Zabranjeni smijeh Annete Papathanasiou, koji će biti prikazan u Cineplexxu (sala 2) u 15:00 sati.

Film prati Karima Asira, mladog glumca iz Afganistana koji želi postati afganistanski Charlie Chaplin. U želji da pantomimom i humorom promijeni svijet, Asir izvodi performanse uz osmijeh – svoje jedino oružje. No, nakon što talibani preuzmu vlast u Afganistanu, počinje primati prijetnje smrću, zbog čega mora donijeti tešku, ali neizbježnu odluku.

U 16:30, također u Cineplexxu (sala 3), bit će prikazan film Dolazak proljeća u Buču Mile Tešajeve i Marcusa Lenza. Riječ je o nesentimentalnoj priči iz Ukrajine o egzistencijalnom proljetnom čišćenju koje čeka ljude koji se vraćaju u svoj grad, prvo opkoljen, a zatim oslobođen.

Nakon toga na repertoaru je film Draga sjećanja Nahuela Lópeza, koji priča o Thomasu Hoepkeru, jednom od najvažnijih živućih fotografa na svijetu. Njegove fotografije postale su ikone fotonovinarstva. Godine 2017. dijagnosticirana mu je Alzheimerova bolest. Ovaj film, koji pokazuje kako čovjek čija je umjetnost postala dio kolektivnog sjećanja sada polako gubi vlastita, bit će prikazan u 18:00 sati u Cineplexxu (sala 2).

U 19:30 publika može pogledati svjetsku premijeru filma Braća Musemić Edina Isanovića i Nihada Ušanovića, koja će biti održana u Bosanskom kulturnom centru (BKC). Ovaj film inspirisan je braćom Vahidinom i Husrefom, golgeterima i legendama FK Sarajevo, koji su s tim klubom osvojili naslove prvaka Jugoslavije.

U 21:00 sat u Cineplexxu (sala 2), u okviru programa “Last Minute Cinema”, bit će prikazan film Portret premijerke Toske Looby, koji govori o borbi Australije da prihvati ideju žene na vlasti.

Uz projekcije filma, u saradnji s Kulturnim centrom Oyoun iz Berlina, u 12 sati u Cineplexxu (sala 2) na programu je panel-diskusija “Uloga filma i umjetnosti u kulturi sjećanja: ruandska, ujgurska i bosanska perspektiva”.

Učesnici su Shahnura Kasim, ujgurska autorica videosnimaka i aktivistica iz Münchena, Esther Mujawayo, sociologinja, aktivistica i osnivačica udruženja udovica Ruande, i Nihad Kreševljaković, voditelj programa Modula memorije (MESS). Panel-diskusiji prethodit će projekcija kratkog Al Jazeerinog filma Bridging the Divide.

Izvor: Al Jazeera