Film ‘Poljubite budućnost’ otvorio 29. Sarajevo Film Festival

Tokom najznačajnije filmske smotre u Jugoistočnoj Evropi, narednih osam dana bit će prikazano 235 filmova iz 59 zemalja u 18 programa.

Crveni tepih na otvorenju Sarajevo Film Festivala (Pixsell)

Projekcijom filma Poljubite budućnost (Kiss the Future) u režiji Nenada Čičina-Šaina, koji se prikazuje u sklopu Open Air programa, počeo je 29. Sarajevo Film Festival (SFF).

Ceremoniji otvaranja u Narodnom pozorištu Sarajevo, koju je vodio glumac Lazar Dragojević, prethodila je svečanost na crvenom tepihu kojim su prošle brojne istaknute osobe iz svijeta filma, te kulturnog, društvenog i političkog života Bosne i Hercegovine i zemalja regije.

Među njima su frontmen benda U2 Bono Vox i gitarista David Howell Evans, kao i Christiane Amanpour, istaknuta novinarka koja je tokom rata u Bosni i Hercegovini svijetu prenijela istinu o stradanju nevinih civila.

Christiane Amanpour na Sarajevo Film Festivalu (Fena)

“Veliko mi je zadovoljstvo i čast što se nalazim na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala. Danas je prvi put da sam prohodala ovim tepihom i zaista sam ponosna na tu priliku jer ovo je film koji govori o otporu Sarajeva tokom ratnih dešavanja”, rekla je Amanpour novinarima na crvenom tepihu.

Više od 200 filmova

Tokom najznačajnije filmske smotre u Jugoistočnoj Evropi, narednih osam dana bit će prikazano 235 filmova iz 59 zemalja u 18 programa. Svjetske premijere imat će 69, a međunarodne devet filmova.

Za Srce Sarajeva se u četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – takmiči 49 filmova.

U sklopu 29. Sarajevo Film Festivala bit će prikazano 235 filmova (Anadolija)

Izbor filmova iz domaće, regionalne i svjetske produkcije bit će dostupan online na području Bosne i Hercegovine putem platforme ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Počasno Srce Sarajeva za Ramsay i Kaufmana

U sklopu programa Posvećeno, Sarajevo Film Festival odat će počast rediteljici, scenaristici i producentici Jessici Hausner. Ona će 16. augusta, u Festivalskom centru (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24), održati masterclass.

Masterclass će, osim Hausner, održati i škotsko-irski reditelj Mark Cousins, reditelj i producent Charlie Kaufman, te škotska rediteljica, scenaristica i producentica Lynne Ramsay.

Počinje 29. Sarajevo Film Festival (Anadolija)

Lynne Ramsay i Charlie Kaufman ovogodišnji su dobitnici Počasnog Srca Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Sarajevo Film Festival traje do 18. augusta, a kompletan program festivala možete pronaći na zvaničnoj web-stranici.

Izvor: Al Jazeera i agencije