Boljšoj teatar kreće na svjetsku turneju, ali ne na Zapad

Balerine i baletani se nadaju da će gostovanja u Kini biti najava povratka na svjetsku scenu krunskog dragulja ruske kulture, koji je obišao svijet čak i u najnapetijim danima hladnog rata.

U februaru prošle godine, dan nakon što je Moskva poslala vojnike u Ukrajinu, londonska Kraljevska opera otkazala je planirani povratak Boljšog teatra nakon pandemije (EPA)

Baletni ansambl moskovskog Boljšog teatra putuje u Peking, u sklopu međunarodne turneje prve nakon pandemije, koja ga ovaj put neće odvesti na Zapad jer tamo nije dobrodošao zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Balerine i baletani se nadaju da će to biti najava povratka na svjetsku scenu krunskog dragulja ruske kulture, koji je obišao svijet čak i u najnapetijim danima hladnog rata, javlja Reuters.

„Nije tajna da je Kina jedna od rijetkih zemalja koje nas podržavaju i nastavljaju sarađivati s nama“, rekao je Mahar Vazijev, umjetnički direktor baleta, britanskoj agenciji. „Vjerujem da ćemo opet nastupiti (na Zapadu), a drugi će doći u (Rusiju) nastupati. To je neophodno i neprocjenjivo“.

Nakon Kine, Bjelorusija i Oman

Boljšoj teatar, koje je 1776. godine osnovala carica Katarina Velika, prikazat će ulomke nekih od svojih najpoznatijih baletnih djela u dvije gala izvedbe u Pekingu, nakon čega će uslijediti tri dana izvedbe baleta Don Quijote. Gotovo 300 kostima i cijela scenografija već je poslana u Kinu.

„Jako sam zadovoljna što ćemo konačno imati gostovanje u inozemstvu. Radujemo se tome“, rekla je primabalerina Elizaveta Kokorjeva za Reuters između proba.

U februaru prošle godine, dan nakon što je Moskva poslala vojnike u Ukrajinu, londonska Kraljevska opera otkazala je planirani povratak Boljšog teatra nakon pandemije. Uslijedila su otkazivanja u drugim zapadnim gradovima.

Vladimir Urin, direktor Boljšog teatra, izjavio je kako je tužan zbog gubitka dosadašnje redovite kreativne suradnje sa zapadnim teatarskim kućama i umjetnicima.

Nakon Kine, najpoznatiji ruski balet će otputovati u bjeloruski glavni grad Minsk, a taj nastup planiran je u novembru, te u Oman početkom naredne godine, prenosi Hina.

Izvor: Agencije