Srbija domaćin međunarodne izložbe EXPO 2027

Srbija je izabrana za domaćina međunarodne izložbe EXPO 2027, pobijedivši u sva četiri kruga glasanja na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe.

Srbija je u sva četiri kruga imala najveći broj glasova, a u posljednjem jedini protivkandidat je bila Španija (EPA)

Srbija je izabrana za domaćina međunarodne izložbe EXPO 2027, pobijedivši u sva četiri kruga glasanja na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u Parizu, prenosi Anadolija.

Srbija je u sva četiri kruga imala najveći broj glasova, a u posljednjem jedini protivkandidat je bila Španija.

“Naša zemlja je bila jedna od pet kandidata za ovu izložbu, pored Sjedinjenih Američkih Država, Tajlanda, Španije i Argentine, a tokom glasanja podršku delegaciji Srbije dali su predstavnici Kine, koji su navijali zajedno s delegacijom Srbije”, naveli su iz Vlade Srbije.

Šansa za Srbiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je osvajanje EXPO-a 2027 fantastična vijest i šansa za Srbiju i sve njene građane, javlja Tanjug.

“Mi smo se nadali da ćemo ostati u posljednjem krugu s Malagom. Mi smo dobili 81 glas, Španija je dobila 80, a pre toga je ispala Argentina. Pobedili smo i SAD, odnosno Minsesotu i Puket na Tajlandu”, rekao je Vučić za Tanjug.

Dodao je da je to ogroman uspjeh Srbije. “Mnogo sam srećan pošto sam video koliko su ljudi iz našeg tima uložili energije, rada, znanja”, istakao je Vučić.

Izvor: Agencije