Premijera predstave ‘Gidionov čvor’, priče o problemu odrastanja mladih

Predstava se bavi gorućim pitanjima i problemima koji se odnose na školski sistem, slobode izražavanja, vršnjačko nasilje, utjecaj nastavnika, uloge roditelja, odgovornosti i jednih i drugih.

U predstavi 'Gidionov čvor' igraju Selma Alispahić i Džana Džanić

U Pozorištu mladih Sarajevo će 24. maja s početkom u 20 sati biti održana premijera nove koprodukcijske predstave Gidionov čvor u režiji Selme Alispahić.

Riječ je o novom projektu realizovanom u koprodukciji Scene MESS, Pozorišta mladih Sarajevo i Udruženja “Intermezzo”.

Reprizna izvođenja su zakazana za petak i subotu, 26. i 27. maja.

O problemu odrastanja mladih

U predstavi Gidionov čvor, rađenoj prema tekstu američke dramatičarke Johnne Adams i u režiji Selme Alispahić, Gidionova majka Corryn i njegova profesorica Heather suočavaju se sa svim kompleksnim pitanjima i problemima odrastanja mladih danas.

“Njihov susret iniciran je Gidionovim činom nakon kojeg povratka nema i stvari nikada više ne mogu biti iste. Baš kao i u stvarnosti u kojoj živimo, traženje odgovora počinje tek nakon što se problemi nagomilaju do tačke kada je na jednostavna pitanja  nemoguće ponuditi jednostavne odgovore. Učionica u kojoj se sastaju majka i profesorica postaje pozornica za suočavanje s ličnim i sistemskim odgovornostima u procesu odgoja, obrazovanja i sazrijevanja mladih. Šta znamo i šta mislimo da znamo o našoj djeci? Imamo li vremena da ih pažljivo pogledamo i saslušamo to što nam imaju reći? Koliko se nastavnici uopšte mogu baviti svakim djetetom pojedinačno?”, navedeno je u saopćenju.

Goruća pitanja

Dodaje se da se predstava bavi gorućim pitanjima i problemima koji se odnose na školski sistem, slobode izražavanja, vršnjačko nasilje, kreativne slobode, utjecaj nastavnika, uloge roditelja, odgovornosti i jednih i drugih.

“Da li traženje odgovora dodatno zapetljava ‘gordijev čvor’ ili ipak vodi ka njegovom raspetljavanju, ostavljeno je gledaocu da odluči. Ono što je sigurno, taj čvor se ne može presjeći nego kao društvo moramo uraditi sve da do njegovog zapetljavanja ne dođe. I za to smo odgovorni svi”, saopćili su organizatori.

U predstavi Gidionov čvor igraju Selma Alispahić i Džana Džanić.

Muziku za predstavu je radio Zoran Predin, dramaturg je Adnan Lugonić, a za kostimografiju i scenografiju zadužena je Edna Slipčević. Rediteljica predstave je Selma Alispahić.

Izvor: Agencije