Sarkofag Ramzesa II, ‘kralja kraljeva’, na izložbi u Parizu

Na pariskoj izložbi bit će izloženo 180 predmeta koji dosad nisu napuštali Egipat, a brojnim trodimenzionalnim animacijama bit će prikazan faraonov život.

Sarkofag prikazuje faraona, ruku prekriženih na prsima, s pastirskim štapom i bičem u njima, s kraljevskim pokrivalom za glavu nemesom i lažnom bradom (Reuters)

Hoće li Ramzes nadmašiti Tutankamona? Četiri godine nakon uspjeha izložbe o superstaru među faraonima, u Parizu se otvara drugi raskošan događaj posvećen drevnom Egiptu, ali ovaj put s Ramzesom II. u glavnoj ulozi, prenosi Hina.

“Izuzetno”, “nevjerojatno”, “iznimno rijetko”, kaže Benédicte Lhoyer, egiptologinja i naučna savjetnica izložbe koja se otvara danas, a zatvara u septembru u Parizu u kulturnom centru Grande Halle de la Villette.

“Pariz je jedini grad u Evropi koji će ugostiti ovu izložbu i, iznad svega, jedini koji će pokazati sarkofag Ramzesa II. zahvaljujući iznimnoj saradnji Francuske i Egipta”.

Godine 2019. gotovo milion i pol ljudi posjetilo je izložbu posvećenu Tutankamonu. Hoće li ga Ramzes II., faraon 19. dinastije kojeg često nazivaju “kraljem kraljeva”, nadmašiti?

“Ovaj je faraon vladao najdulje, 66 godina, a prva mu  je žena bila najljepša na svijetu (Nefertari, doslovno znači “najljepša”), imao je najveću porodicu, najmanje 50 sinova i 60 kćeri. Ukratko, bio je izniman vladar”, nastavlja Lhoyer.

Kraljevske mumije ne smiju napuštati Egipat

Velikog graditelja i ratnika koji je kraljevstvo proširio do Sirije i Fencije, dugovječnog Ramzesa II., nadživio je i naslijedio tek njegov 13. sin.

Sarkofag Ramzesa II. prvi je put napustio Egipat 1976. Te je godine francuskoj naučnoj zajednici povjerena iznimna misija  – spašavanje mumije koju je jako nagrizla plijesan.

Tadašnji francuski predsjednik Valéry Giscard d'Estaing jedva je uvjerio kolegu Anvara el-Sadata da dopusti Ramzesov odlazak u Pariz. Po zakonu, kraljevske mumije ne smiju napuštati Egipat. Među ostalim, Giscard d'Estaing obećao je Sadatu da će Ramzesa dočekati kao kralja.

Tako je i bilo, mumija je na vojnom aerodromu Le Bourget dočekana po protokolu rezerviranom za suverene, s crvenim tepihom i predstavnicima vlade.

U najvećoj tajnosti i u potpuno sterilnoj prostoriji u Muzeju čovjeka (Musée de l'Homme), francuskim je stručnjacima trebalo osam mjeseci preciznog, brižnog i temeljitog rada da mumiji udahnu nov život i vrate je u domovinu. Bilo je to prvi i zadnji put da je Ramzes II. napustio Egipat.

Bio visok za svoje vrijeme

Obnova mumije otkrila je da je faron bio visok za svoje vrijeme (1,75 metara), blijedoput i crvenokos. Pokazalo se i da su mu zubi nikli ukrivo, da je patio od teškog osteoartritisa i imao bolesno srce. Pošto je umro s 90 godina, potonje i ne čudi.

Na pariskoj izložbi bit će izloženo 180 predmeta koji dosad nisu napuštali Egipat, a brojnim trodimenzionalnim animacijama bit će prikazan faraonov život i uprizorenja bitaka s Nubijcima i Hetitima.

Zvijezda izložbe bit će veličanstveni drveni oslikani Ramzeov lijes, ovaj put bez mumije unutra.

Sarkofag prikazuje faraona, ruku prekriženih na prsima, s pastirskim štapom i bičem u njima, s kraljevskim pokrivalom za glavu nemesom i lažnom bradom.

Egiptolozi se slažu da to nije originalni lijes u kojem je Ramzes pokopan nego je u njega premješten naknadno, ali je sigurno da je u tom sarkofagu proveo posljednjih 2900 godina, sve dok mumija nije otkrivena 1881. i premještena u muzej.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada