‘Partizansko groblje’ među najugroženijim lokalitetima kulturne baštine

Program sedam najugroženijih lokaliteta dio je kampanje civilnog društva za promociju i zaštitu zajedničke kulturne baštine u Evropi.

U junu prošle godine oštećeno je svih 700 spomen-ploča s ispisanim imenima partizana (Al Jazeera)

Mostarsko “Partizansko groblje” nalazi se na popisu sedam najugroženijih lokaliteta evropske kulturne baštine, objavila je Evropska komisija.

Program sedam najugroženijih lokaliteta dio je kampanje civilnog društva za promociju i zaštitu zajedničke kulturne baštine u Evropi, prenosi Fena.

Na ovogodišnjem popisu sedam najugroženijih lokaliteta našli su se: željeznička stanica u Courtraiju (Belgija); Partizansko memorijalno groblje u Mostaru (Bosna i Hercegovina); tvrđava Chakvinji u Zugdidiju (Gruzija); dom sestara i bivša moravska kolonija u Kleinwelki (Njemačka); spomen park u Budimpešti (Mađarska); kulturni krajolik Svetog Stefana (Paštrovići, Crna Gora); vodenice Bistrica (Petrovac na Mlavi, Srbija).

Pomoć od 10.000 eura

“Komisija od 2014. podržava inicijativu sedam najugroženijih lokaliteta kulturne baštine kojima je potrebna naša pomoć. Moramo nastaviti podizati svijest o važnosti kulturne baštine za naš evropski identitet, ali i za postizanje održivog razvoja. Odabrani lokaliteti imaju potencijal djelovati kao alat za promociju mira i dijaloga unutar svojih širih regija”, izjavila je Mariya Gabriel, povjerenica Evropske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Komisija u saopćenju navodi da programom sedam najugroženijih lokaliteta predviđa bespovratnu pomoć u iznosu od po 10.000 eura za svaki lokalitet za njegovu obnovu. Također se kaže da je samo utvrđivanje ugroženih lokaliteta ujedno i poticaj za djelovanje i mobilizaciju potrebne javne ili privatne podrške, uključujući financijsku.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada