‘Dolly Bell’ u Narodnom pozorištu Sarajevo i kao baletna predstava

Za predstavu, koja će premijerno će biti odigrana 29. novembra, koreografiju, režiju i dramaturgiju uradio je Staša Zurovac, a muziku rumunski kompozitor Alexander Balanescu.

Iako je predstava domaća tema i kultni naslov, baletna predstava ima svoj karakter, objedinjuje ali je i samostalna, rečeno je u najavi (Velija Hasanbegović - Ustupljeno Al Jazeeri)

Baletna predstava Sjećaš li se…? Sjećaš li se Dolly Bell?, za koju je koreografiju, režiju i dramaturgiju uradio Staša Zurovac, a muziku rumunski kompozitor Alexander Balanescu, premijerno će biti odigrana 29. novembra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Iako je predstava domaća tema, kultni naslov, inspirirana motivima romana Abdulaha Sidrana Sjećaš li se Dolly Bell i istoimenog filma u režiji Emira Kusturice, baletna predstava „ima svoj osoben karakter, objedinjuje ali i samostalna je“, rečeno je u najavi.

Prema riječima Zurovca, rad na predstavi je inspirativna priča jer se kroz autorsku vrstu teatra našao neki jezik koji nije ni balet, nije ni drama nego ima svoju autentičnost i izrastao je prije svega iz ansambla sarajevskog baleta i kompletne ekipe sa kojom je sarađivao.

Za Balanescua je jako važno što ima priliku raditi na predstavi, jer kako kaže, uvijek je sanjao da dođe u Sarajevo.

„To je grad koji ima mitski, legendarni status. U istočnoj Evropi Sarajevo je bilo doživljavano kao simbol napretka, čuveno po zimskim olimpijskim igrama, potom je uslijedio razarajući rat, a to je samo dodalo mitskom statusu Sarajeva“, rekao je Balanescu uoči premijere.

Tri instrumenta djeluju kao orkestar

Iako vrlo ograničen instrumentima (harmonika, saz i gitara), ipak je uspio, kako priznaje, „napraviti muziku koja donosi toliko punoće da se doima kao da se radi o orkestru“.

U predstavi će igrati: Masafumi Okuzono/Boris Vidaković, Tamara Ljubičić/Nataša Gaponko/Selma Efendić, Mihail Mateescu/Evgeny Gaponko, Albina Huskić/Ekaterina Vereshchagina, Bulat Gareev, Admir Kalkan, Ivan Salonski, Denis Zhuchenko, Sabina Sokolović, Amina Sulejmanagić, Nadža Pušilo, Selma Štrbo Arnautović, Lejla Bajramović, Goran Staniškovski, Til Čmančanin, Jovana Milosavljević Lovrenović, Dora Kos, Zulejha Kečo Kapidžić, Toko Tatekawa i Darika Dunganova.

Umjetnički direktor Baleta Evgeny Gaponko, kompozitor Alexander Balanescu, kostimografkinja Bjanka Adžić, predstavi predviđaju dug život na repertoaru pozorišta. Scenografiju potpisuje Josip Lovrenović, dok je kostimografska rješenja uradila svjetski poznata kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov.

Izvor: Agencije