Preminuo glumac Žarko Laušević

Žarko Laušević je spadao u najpoznatije i najpriznatije glumce s prostora bivše Jugoslavije

Laušević je preminuo nakon kratke i teške bolesti, objavila je porodica (Pixsell)

Glumac Žarko Laušević preminuo je u 63. godini života, poslije kraće i teške bolesti, potvrdila je porodica.

Cetinjanin Laušević je završio glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu 1982. godine, kada postaje i član Jugoslavenskog dramskog kazališta.

Popularnost u Jugoslaviji je stekao ulogom kriminalca u televizijskoj seriji Sivi dom (1986) reditelja Darka Bajića, kao i, između ostalog, filmovima Šmeker (1986), Dogodilo se na današnji dan (1987), Braća po materi (1988), Boj na Kosovu (1989), Kaži zašto me ostavi (1993) i Bolje od bekstva (1993).

Za ulogu u filmu Oficir s ružom Laušević je 1987. godine zaslužio Zlatnu arenu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Puli. Od brojnih nagrada Laušević je dobio „Zorana Radmilovića“ za ulogu u Kanjošu Macedonoviću (1989) i Sterijinu nagradu za naslovnu ulogu u predstavi Sveti Sava (1990).

Karijeru prekinuo zločin

Žarko Laušević je spadao u najpoznatije i najpriznatije glumce s prostora bivše Jugoslavije u drugoj polovini ’80-ih, a karijeru mu je naprasno prekinulo dvostruko ubistvo koji je počinio 1993. u Podgorici i za koje je bio osuđen na višegodišnju robiju u rodnoj Crnoj Gori, podsjeća Tanjug.

Poslije skraćenja kazne i pomilovanja, Laušević se odselio u Sjedinjene Američke Države, odakle se vratio najprije ispovjednom knjigom Godina prođe, dan nikad, a potom i sa još nekoliko autobiografskih djela, kao i nekoliko uloga na televiziji i filmu u posljednjih desetak godina.

Laušević je posljednjih godina ostvario brojne uloge u projektima kao što su film Smrdljiva bajka (2015) i serije Senke nad Balkanom (2017), Vreme zla i Kalkanski krugovi (2021).

Po motivima knjige Godina prođe, dan nikad prošle godine je snimljena serija Pad reditelja Bojan Vuletića sa Milanom Marićem u glavnoj ulozi.

Vrijeme i mjesto sahrane će biti naknadno objavljeni.

Izvor: Agencije