Nobelova nagrada za književnost Norvežaninu Jonu Fosseu

Jon Fosse je dobio Nobelovu nagradu ‘za inovativne drame i prozu koja daje glas neizrecivom’, navedeno je u obrazloženju.

Jon Fosse je najpoznatiji norveški dramatičar nakon Hanrika Ibsena (EPA)

Norveški pisac Jon Fosse dobitnik je Nobelove nagrade za književnost, objavila je Švedska akademija.

U obrazloženju se navodi da je Fosse nagrađen Nobelom “za inovativne drame i prozu koja daje glas neizrecivom”, javlja Hina.

Sekretar Akademije Mats Malm je na konferenciji za novinare u Štokholmu saopštio da je Fosse dobio Nobela za “inovativne komade i prozu, koji daju glas neizrecivom”.

“Upravo sam pričao sa Fosseom telefonom. Nisu svi dobitnici spremni da povjeruju kad ih pozovem, ali on jeste”, istakao je Malm.

Prema njegovim riječima, u trenutku poziva Fosse se vozio po fjordovima u okolini Bergena i imali su priliku da porazgovaraju o praktičnim stvarima uručenja nagrade u decembru.

Ogroman opus obuhvata razne žanrove

Predsjedavajući Nobelovog komiteta Anders Olsson je pročitao odluku o nagradi u kojoj se ističe da Fosseov “ogroman opus obuhvata razne žanrove u oko 40 drama i mnoštvu romana, pjesama, predavanja, eseja i dječijih knjiga”.

Olsson je istakao, između ostalog, da je Fosse “jedan od najprepoznatljivijih i najizvođenijih pisaca našeg vremena, priznat i po svojim romanima, pričama i pjesmama”.

Prema njegovim riječima, Fosse u svojim dramskim djelima spaja ukorjenjenost jezika u svoju norvešku pozadinu sa umjetničkim tehnikama modernizma.

Olsson je dodao da je Komitet ocijenio da Fosseova radikalna svedenost jezika i dramske radnje ispoljavaju čovjekovu napetost i ravnodušnost u njihovoj srži.

“Zbog sposobnosti da evocira čovjekov gubitak orijentacije, što paradoksalno omogućava pristup dubljim iskustvima, bliskim božanskim, Fossea smatraju inovatorom ne samo u savremenom pozorištu”, naveo je Olsson.

Napisao više od 40 drama

Fosse je obaviješten da je dobio nagradu i članovima Akademije kazao je da je “preplavljen emocijama i pomalo preplašen”.

Jon Fosse rođen je 1959. u Haugesundu i danas je najpoznatiji norveški dramatičar nakon Hanrika Ibsena.

Fosse je romansijer, dramski pisac, pripovjedač, pjesnik, esejist i pisac za djecu, čije su drame i romani prevedeni na više od 40 svjetskih jezika, a njegove drame su igrane u najmanje 700 pozorišta širom svijeta.

Među njegovih 12 romana, 26 drama, dvije knjige priča, sedam knjiga pjesama i dvije knjige eseja, najvažniji su romani Melanholija I (1995), Melanholija II (1996), Jutro i veče (2000), To je Ales (2004) i Budnost (2007).

Od drama ističu se Ime (1995), Dijete (1996), Majka i dijete (1997), Sin (1997), Čovjek s gitarom (1999), Ljetni dan (1999) i druge.

Izvor: Agencije