Pitanje s ulica Teherana: Može li poezija izazvati prometne nesreće?

Pažljivo osmišljeni billboardi osvanuli su na inicijativu lokalnih vlasti, a po Teheranu je raspoređeno više od 600 panoa sa stihovima, od kojih neki zauzimaju strateški položaj iznad autocesta.

U Iranu je poezija poštovana i živa umjetnost (AFP)

Može li poezija izazvati prometne nesreće, jer vozačima odvlače pažnju poeme istaknute na stotinama billboarda na ulicama Teherana, pitanje je koje se u posljednje vrijeme postavlja u glavnom gradu Irana.

Pažljivo osmišljeni billboardi osvanuli su sredinom oktobra na inicijativu lokalnih vlasti, podsjeća AFP. Po gradu je raspoređeno više od 600 panoa, od kojih neki zauzimaju strateški položaj iznad autocesta koji presijecaju vrlo frekventne i velike prometnice.

Djela 104 savremena pjesnika

Elegantno kaligrafisani, na billboardima su djela 104 savremena pjesnika, uključujući Nimu Yooshija, Mehdija Akhavan-Salesa i Hushanga Ebtehaja.

Inicijativa bez presedana ipak izaziva zabrinutost policije jer čitanje dugih tekstova može odvući pažnju vozača i na taj način izazvati prometne nesreće, upozorio je jedan policijski zvaničnik. Prema njegovim riječima, tekstovi bi trebali biti kratki, a njihova poruka odmah primijećena kako se vozači ne bi udubljivali u tekst.

U Iranu je poezija poštovana i živa umjetnost, podsjeća Beta.

Izvor: Agencije