Nagrade Oscar: ‘Sve u isto vrijeme’ sa čak 11 nominacija

Svečana 95. dodjela Oscara ove će godine biti održana 12. marta u 24 kategorije.

Dobitnike Oscara birat će oko 10.000 glumaca, producenata, režisera i filmskih stručnjaka koji čine Akademiju filmskih umjetnosti i nauka (Reuters)

Američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka u utorak je objavila nominacije za prestižnu nagradu Oscar.

Svečana 95. dodjela Oscara ove će godine biti održana 12. marta, u 24 kategorije, a ta ceremonija jedna je od najuglednijih i najstarijih dodjela nagrada u svijetu.

Čak 10 filmova nominirano je za Oscara u kategoriji za najbolji film, a film Sve u isto vrijeme predvodi sa 11 nominacija.

Nominaciju za najbolji film osvojilo je rekordnih 10 filmova: Na Zapadu ništa novo, Avatar: Put vode, The Banshees of Inisherin, Elvis, Sve u isto vrijeme, Fabelmanovi, Tar, Top Gun: Maverick, Triangle of Sadness i Women Talking.

Film Sve u isto vrijeme vodi sa 11 nominacija, slijede Na Zapadu ništa novo i The Banshees of Inisherin sa devet, a Elvis ima osam, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters i BBC.

Austin Butler nominiran je za najboljeg glumca za utjelovljenje rock legende Elvisa Presleyja. Nominaciju je zaradio i Colin Farrell koji je glumio farmera opsjednutog obnovom prijateljstva u filmu The Banshees of Inisherin. Obojica su ovog mjeseca već osvojili “Zlatni globus” za svoje uloge u tim filmovima.

Cate Blanchett favoritkinja kod glumica

Nominaciju za najboljeg glumca osvojili su još Brendan Fraser (Kit), Paul Mescal (Aftersun) i Bill Nighy (Living).

Cate Blanchett smatra se favoritkinjom za najbolju glumicu za ulogu manipulativne dirigentice orkestra u filmu Tar. Michelle Yeoh, u glavnoj ulozi u filmu Sve u isto vrijeme, Anna de Armas koja je u filmu Plavuša utjelovila Marilyn Monroe,  Andrea Riseborough (To Leslie) i Michelle Williams (Fabelmanovi) također su osvojile nominaciju u kategoriji najbolje glumice.

Dodjela Oscara održat će se 12. marta.

Vodit će je Jimmy Kimmel, a uživo će se prenositi na televizijskoj mreži ABC.

Dobitnike Oscara birat će oko 10.000 glumaca, producenata, režisera i filmskih stručnjaka koji čine Akademiju filmskih umjetnosti i nauka.

Nagradu predstavlja pozlaćena statueta napravljena od britanija na crnoj metalnoj osnovi, dugačka 34 centimetra i teška 3,85 kilograma.

Prikazuje viteza napravljenog u art deco stilu, kako drži krstaški mač stojeći na rolni filma.

Izvor: Agencije