Baldwin optužen za pucnjavu na snimanju filma ‘Rust’

Okružna tužiteljica Mary Carmack-Altwies objavila je optužbe za ubistvo iz nehata protiv Baldwina i oružara filma nakon više od godinu dana istrage o pucnjavi u oktobru 2021.

Baldwin je odbacio odgovornost za snimateljičinu smrt i rekao da se na filmskom setu nikada nisu smjeli dopustiti pravi meci (AP)

Tužiteljica New Mexica u četvrtak je optužila glumca Aleca Baldwina za ubistvo snimateljice Halyne Hutchins tokom snimanja vesterna Rust, prenosi Hina.

Okružna tužiteljica Mary Carmack-Altwies objavila je optužbe za ubistvo iz nehata protiv Baldwina i oružara filma nakon više od godinu dana istrage o pucnjavi u oktobru 2021. na filmskom setu nedaleko od Santa Fea.

Pomoćnik režisera David Halls potpisao je sporazum o priznanju krivnje za optužbu za nesavjesno korištenje smrtonosnog oružja, rekla je tužiteljica.

“Nakon temeljitog pregleda dokaza i zakona države New Mexico, utvrdila sam da postoji dovoljno dokaza za podizanje kaznene prijave protiv Aleca Baldwina i ostalih članova filmske ekipe Rust“, rekla je Carmack-Altwies.

Kazneno djelo četvrtog stepena

Prema zakonu New Mexica, ubistvo iz nehata je kazneno djelo četvrtog stepena i kažnjivo je do 18 mjeseci zatvora i novčanom kaznom od 5.000 dolara.

Hutchins je ubijena kada je pištolj s kojim je Baldwin vježbao tokom snimanja u New Mexicu ispalio pravi metak koji je pogodio nju i redatelja Joela Souzu, koji je preživio.

Šerifov ured usredotočio se na to kako su pravi meci dospjeli na filmski set i kako je njime napunjeno vatreno oružje.

Baldwin je odbacio odgovornost za snimateljičinu smrt i rekao da se na filmskom setu nikada nisu smjeli dopustiti pravi meci.

Kažnjena produkcijska tvrtku

Baldwin je rekao da mu je rečeno da je pištolj “hladan”, izraz koji znači da je siguran za upotrebu.

Agencija za sigurnost radnika New Mexica u aprilu je kaznila filmsku produkcijsku tvrtku najvećim mogućim iznosom za ono što je opisala kao “namjerne” sigurnosne propuste koji su doveli do smrti Hutchins.

Agencija je otkrila da je Rust Move Productions LLC znao da se sigurnosne procedure za vatreno oružje ne poštuju i pokazao je “čistu ravnodušnost” prema opasnostima.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada