Barack Obama osvojio nagradu Emmy

Bivši američki predsjednik dobio je Emmyja za ulogu naratora u svojoj dokumentarnoj seriji ‘Our Great National Parks’.

Barack Obama je već osvojio dvije nagrade Grammy (EPA)

Bivši američki predsjednik Barack Obama dobio je Emmyja za ulogu naratora u svojoj dokumentarnoj seriji Our Great National Parks, objavila je američka Televizijska akademija.

Riječ je o Netflixovoj seriji u pet dijelova, a prva epizoda prikazana je u aprilu, prenosi Hina.

Obama je već osvojio dvije nagrade Grammy, za audio verzije svojih memoara The Audacity of Hope i Dreams from My Father, tako da mu za popunjavanje čuvene EGOT liste (koju čine nagrade Emmy, Grammy, Oscar i Tony) nedostaju još Oscar i Tony.

Prema podacima magazina Entertainment Weekly, samo je 17 ljudi u tome uspjelo, a među njima su Mel Brooks, Whoopie Goldberg, Audrey Hepburn i, odnedavno, Jennifer Hudson.

Obama nije jedini američki predsjednik nagrađen Emmyjem; ovu je nagradu dobio i Dwight D. Eisenhower 1956. godine, no u njegovom slučaju bila je riječ o počasnoj nagradi.

Uspješni memoari bračnog para Obama

Obama je nakon odlaska sa dužnosti 2017. godine, odsluživši dva predsjednička mandata, objavio memoare, a isto je napravila i njegova supruga Michelle.

Memoari su im postali bestseleri.

Osim neprofitne fondacije, par je osnovao i producentsku kompaniju, koja je sklopila veliki ugovor s Netflixom, vrijedan navodno desetke miliona dolara.

Prvi dokumentarni film njihove producentske kuće za Netflix, American Factory, osvojio je Oscara za najbolji dugometražni dokumentarni film i Emmyja za režiju, no te nagrade nisu otišle paru Obama, već filmašima.

Obamin predsjednički nasljednik Donald Trump nije osvojio Emmyja za svoj reality show The Apprentice iako je bio nominiran dva puta.

Obama je dobio i Nobelovu nagradu za mir, nakon pobjede na predsjedničkim izborima 2008. godine, za “izvanredne napore u jačanju međunarodne diplomatije i saradnje među narodima”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada