U konkurenciji za Zlatnog lava 23 filma

Ovogodišnja Mostra zamišljena je kao ‘prozor otvoren prema svijetu’, rekao je Alberto Barbera, umjetnički direktor festivala, posebno pritom osudivši pritvaranje trojice filmaša u Iranu.

Ovogodišnji, 79. po redu Venecijanski filmski festival bit će održan od 31. augusta do 10. septembra (Reuters)

Od glumica Penelope Cruz i Cate Blanchett do redatelja Darrena Aronofskog, Alejandra Inarritua i Luce Guadagnina, ovogodišnji će 79. Venecijanski filmski festival, koji se održava od 31. augusta do 10. septembra, ugostiti mnoštvo slavnih osoba, javlja AFP.

U utrci za prestižnoga Zlatnog lava za najbolji film na ovogodišnjoj Mostri natjecat će se 23 filma.

Ovogodišnji je festival zamišljen kao „prozor otvoren prema svijetu“, rekao je u sklopu internet prezentacije Alberto Barbera, umjetnički direktor Mostre, posebno pritom osudivši pritvaranje trojice filmaša u Iranu.

Film jednog od njih, Jafara Panahija, koji mora odslužiti šestogodišnju kaznu zbog „propagande protiv režima“, bit će u konkurenciji. Naziv filma je Kherst Nistu (Medvjedi ne postoje).

Francuska je posebno dobro zastupljena ove godine sa čak pet filmova u konkurenciji. To su Les Enfants des Autres (Djeca drugih) Rebecce Zlotowski s Virginie Efirom u glavnoj ulozi, Un Couple (Par) Fredericka Wisemana, Les Miens (Moji), obiteljski film Roschdyja Zema, Athena Romaina Gavrasa o pobuni u predgrađima i Saint Omer (Sveti Omer) Alice Diop, prvi film o čedomorstvu.

Francuski redatelj i pisac Florian Zeller povjerio je uloge u svome filmu Le Fils (Sin) glumcima Hughu Jackmanu, Lauri Dern i Anthonyju Hopkinsu.

Neće nedostajati zvijezda na crvenom tepihu

Ni ove godine na crvenom tepihu Lida neće nedostajati zvijezda i zvjezdica. Španjolska glumica Penelope Cruz protagonistica je italijanskog filma The Immensity Emanuelea Crialesea, dok Australka Cate Blanchett utjelovljuje dirigenticu orkestra u filmu TAR Todda Fielda.

Ovogodišnji će festival obilježiti i povratak Darrena Aronofskog s filmom The Whale (Kit) s Brendanom Fraserom u glavnoj ulozi.

Još jedno veliko redateljsko ime – Meksikanac Alejandro Inarritu, predstavit će se na Mostri “vrlo osobnim” filmom, kako ga je predstavio Barbera: Bardo, lažna kronika nekih istina.

Dugo iščekivani Bones and All Italijana Luce Guadagnina, ima holivudsku glumačku postavu, od Timothéea Chalameta do Chloë Sevigny.

Britanka Tilda Swinton pojavljuje se u filmu The Eternal Daughter Joanne Hogg, a Colin Farrell glavni je glumac u filmu Martina McDonagha The Banshees of Inisherin.

Pozornost će bez sumnje privući film Plavuša Andrewa Dominika, nadahnut životom Marilyn Monroe s Anom de Armas u naslovnoj ulozi i Adrienom Brodyjem, a filmu White Noise Noaha Baumbacha s Adamom Driverom i Gretom Gerwig pripast će čast da otvori natjecateljski dio festivala.

Izvor: Agencije