Otkriven dosad nepoznati autoportret Van Gogha

Autoportret je otkriven na poleđini platna na kojem je ‘Glava seljanke’, prekriven slojevima ljepila i kartona za koje se vjeruje da su naneseni početkom 20. stoljeća.

Posjetitelji će moći vidjeti skicu kao rendgensku sliku kroz poseban uređaj (National Galleries of Scotland)

Nacionalne galerije Škotske otkrile su dosad nepoznati autoportret Vincenta Van Gogha, javlja dpa.

Vjeruje se da je to izvanredno otkriće prvo za instituciju iz Ujedinjenog Kraljevstva, a otkriveno je rendgenskom snimkom Van Goghove Glave seljanke iz 1885. godine, uoči nadolazeće izložbe “Sklonost impresionizmu” na Kraljevskoj škotskoj akademiji u Edinburghu.

Skriven od pogleda više od jednog stoljeća, autoportret je otkriven na poleđini platna s glavom seljanke, prekriven slojevima ljepila i kartona za koje se vjeruje da su naneseni početkom 20. stoljeća.

Van Gogh je bio poznat po ponovnoj upotrebi platna koje bi okretao i slikao na drugoj strani kako bi uštedio novac.

Portret prikazuje bradati lik u šeširu s obodom i rupcem labavo zavezanim oko vrata. Jasno se vidi njegovo lijevo uho, koje je odrezao 1888. godine. Smatra se da potječe iz njegova ranog perioda istraživanja autoportreta po kojima je kasnije postao poznat.

Posjetitelji će moći vidjeti skicu kao rendgensku sliku kroz poseban uređaj.

Iako je možda moguće razdvojiti slike, postupak uklanjanja ljepila i kartona zahtijevat će delikatan konzervatorski rad. U tijeku je istraživanje kako se to može učiniti, a da se ne ošteti Glava seljanke.

Autoportret na izložbi do 13. novembra

Profesorica Frances Fowle, viša kustosica u Nacionalnim galerijama Škotske, otkriće je opisala kao “uzbudljivo”.

“Trenuci poput ovoga su nevjerojatno rijetki. Otkrili smo nepoznato djelo Vincenta Van Gogha, jednog od najvažnijih i najpopularnijih umjetnika na svijetu”, objasnila je Fowle.

“Kakav nevjerojatan dar za Škotsku, koji će zauvijek biti pod skrbništvom Nacionalnih galerija. Vrlo smo uzbuđeni što možemo podijeliti ovo uzbudljivo otkriće na našoj velikoj ljetnoj izložbi ‘Sklonost impresionizmu’, gdje će rendgenska slika autoportreta biti vidljiva svima”, dodala je.

Lesley Stevenson, viša konzervatorica u Nacionalnim galerijama, rekla je da su “oduševljeni” što su otkrili autoportret.

“Kada smo prvi put vidjeli rendgensku snimku, naravno da smo bili silno uzbuđeni. Ovo je važno otkriće jer dodaje ono što već znamo o Van Goghovu životu. Iznimno je važno znati da se nalazi na slici koja je Nacionalnim galerijama Škotske, u zbirci koja pripada škotskom narodu. Nadam se da će potaknuti ljude da dođu i pogledaju”, poručila je Stevenson.

Ljubitelji umjetnosti autoportret će moći vidjeti na izložbi koja će se održati od 30. jula do 13. novembra.

Izvor: Agencije