Muzičar Zoran Predin predstavio svoj prvi roman

‘Ohrabrio me je jedan moj kolega koji se zove Bob Dylan, kada je dobio Nobelovu nagradu za književnost, a i Leonard Cohen je napisao tolike zanimljive knjige’, priznao je Predin.

Zoran Predin iza sebe već ima objavljene zbirke priča i kolumni - 'Glavom kroz zid' i 'Druga žena u haremu' (Tanjug)

Poznati slovenski kantautor Zoran Predin objavio je svoj prvi roman, Mongolske mrlje i predstavio ga publici u Domu omladine Beograda, javlja Tanjug.

Roman donosi preplitanje i borbu dva različita vremena ispričanu kroz priču osmanskog ratnika poslije neuspješne opsade Beča i mladog i uobraženog člana stranke „Slovenija Slovencima“ odmah po proglašenju državne nezavisnosti.

„Ohrabrio me je jedan moj kolega koji se zove Bob Dylan, kada je dobio Nobelovu nagradu za književnost, zapravo za svoje kantautorske pjesme. Takođe je i Leonard Cohen pisao tolike zanimljive knjige, ali i mnogi drugi muzičari“, priznao je Predin, koji iza sebe već ima objavljene zbirke priča i kolumni – Glavom kroz zid i Druga žena u haremu.

„Kako se moj roman čita kao što se gleda film, poslao sam roman režiseru Rajku Grliću i rekao mu da se može od ovoga napraviti film. On se sa tim složio, mada je ocijenio da je adekvatnije za TV seriju i dobacio mi da mu pošaljem i barem pet miliona eura kao što sam mu poslao i roman, pa da snimimo taj projekt“, ispričao je autor u šali.

‘Sasvim logično i normalno da uđe u književnost’

O knjizi su govorili Petar Janjatović, muzički novinar, publicista i rok kritičar, kao i Vladislav Bajac, književnik, glavni urednik i osnivač kuće „Geopoetika“ koja je objavila Predinovu knjigu.

„Predin je toliko suvereno i jasno stvarao muziku, da je bilo sasvim logično i normalno da uđe u književnost“, primijetio je Bajac i dodao da je važan prijelomni trenutak „jedino to što je Predin premijerno ušao u formu romana“.

Roman Mongolske mrlje, prenosi Tanjug, jeste prava borba između krajnosti – smrti i ljubavi, priča o porodici, narodu, kontinentu, a u djelu se nalaze osmanske vojske i jugoslovenske tajne službe koje čine zlodjela i pred kojima se nalazi suprotstavljeni pojedinac.

„Predin je pisac i pesnik, a rokenrol mu je savršeno došao da sve to spoji. Iako na slovenačkom jeziku, njegove pesme u bogatom opusu veoma su se izdvojile i odskočile“, rekao je Janjatović.

Zoran Predin (64) je slovenski rok muzičar, pjevač, kompozitor, tekstopisac, koji se proslavio tokom ‘80-ih godina kao frontmen grupe „Lačni Franz“ sa kojom je snimio 17 albuma.

Kasnije je sa novim mladim snagama obnovio spomenutu grupu sa kojom povremeno nastupa, a paralelno ima i uspješnu solo karijeru. Pisao je i tekstove prilagođene za film, televiziju i pozorište.

Izvor: Agencije