Fotografije Picassa koje je snimila Dora Maar uskoro na aukciji

Među fotografijama, od kojih je većina snimljena u godinama koje je Dora Maar provela sa slavnim slikarom, posebno se izdvajaju dva Picassova portreta.

Dora Maar, koja ima hrvatske korijene, donedavno je bila malo poznata široj javnosti po vlastitoj umjetnosti, već više kao jedna od Picassovih odbačenih žena koja je nadahnula njegove portrete (Reuters - Ilustracija)

Pariška aukcijska kuća Artcurial krajem mjeseca ponudit će na prodaju 750 nikad dosad viđenih fotografija Dore Maar, jedne od najpoznatijih muza Pabla Picassa, javlja Jutarnji list.

Među fotografijama, od kojih je većina snimljena u godinama koje je Dora Maar (pravim imenom: Henriette Theodora Markovitch) provela sa slavnim slikarom, posebno se izdvajaju dva Picassova portreta iz 1936. i 1937. godine.

Na ostalim fotografijama su razni ljudi – od anonimnih osoba snimljenih na pariškim ulicama do umjetnika i kreativaca koji su se kretali u istim umjetničkim krugovima, prenosi zagrebački dnevnik.

Očekuju se da će fotografije, koje će se prodavati tokom dvije aukcije uživo, zakazane za 27. i 28. jun, donijeti aukcijskoj kući 700.000 do 800.000 eura.

Donedavno bila malo poznata po svojim djelima

Negativi Dore Maar koji će biti ponuđeni na prodaju su od kasnih ‘90-ih godina 20. stoljeća stajali u kutiji s njenim ličnim stvarima i u vlasništvu su njenih nasljednika.

Dora Maar, koja ima hrvatske korijene, donedavno je bila malo poznata široj javnosti po vlastitoj umjetnosti, već više kao jedna od Picassovih odbačenih žena koja je nadahnula njegove portrete poznate pod nazivom “Žena koja plače”, podsjeća Jutarnji list.

Stvari su se promijenile posljednjih godina nakon što je priređena izložba posvećena njenom umjetničkom radu u više poznatih galerija.

Izvor: Agencije