U blizini Kaira otkrivene stotine drevnih kovčega i statua

Stotine kovčega, bronzanih statua i drugih predmeta datira iz kasnog perioda Egipta oko 500 godina prije nove ere.

Oslikani drveni kovčezi pronađeni su netaknuti u grobnicama i u njima su se nalazile mumije, amajlije i drvene kutije (Reuters)

Arheolozi koji rade na iskopinama u blizini Kaira otkrili su stotine drevnih egipatskih kovčega i bronzanih statua tadašnjih božanstava, saopštilo je egipatsko ministarstvo turizma i antikviteta.

Na groblju u Saqqari otkrivene su statue bogova Anubisa, Amuna, Mina, Osirisa, Izide, Nefertuma, Basteta i Hathora, zajedno sa statuom bez glave arhitekte Imhotepa koji je izgradio tamošnju piramidu, prenosi Tanjug.

Ministarstvo je saopštilo da 250 kovčega, 150 bronzanih statua i drugih predmeta datira iz kasnog perioda Egipta oko 500 godina prije nove ere.

Pronađeni su i muzički instrument poznat kao asistrum, te zbirka bronzanih posuda korišćenih u ritualima za obožavanje boginje Izide.

Stalna arheološka otkrića

Oslikani drveni kovčezi pronađeni su netaknuti u grobnicama i u njima su se nalazile mumije, amajlije i drvene kutije.

Jedan kovčeg je sadržao dobro očuvan papirus ispisan hijeroglifima, možda stihovima iz Knjige mrtvih, pa je poslat u laboratoriju Egipatskog muzeja u Kairu na proučavanje, rekao je Mostafa Waziri, generalni sekretar Vrhovnog vijeća za antikvitete.

Reuters navodi i da Saqqara, koja se nalazi južno od piramida u Gizi, posljednjih godina pruža stalna arheološka otkrića, a na tom području iskopavanja traju od 2018. godine.

Izvor: Agencije