Dodjelom nagrada završeno 15. izdanje Beldocsa

U 12 programskih cjelina tokom festivala premijerno je prikazano više od 100 dokumentarnih filmova.

Grand Prix festivala, nagradu za najbolji film u okviru srpskog takmičarskog programa je dobio film 'Bez' Luke Papića (Beldocs)

Dodjelom nagrada na svečanoj ceremoniji u Domu omladine Beograda zatvoren je 15. Beldocs festival.

Grand Prix festivala, nagradu za najbolji film u okviru srpskog takmičarskog programa je dobio film Bez Luke Papića, saopćeno je iz direkcije Beldocsa.

U okviru međunarodnog takmičarskog programa za najbolji film je proglašeno ostvarenje Pozni august italijanskih reditelja Federica Cammarate i Filippa Foscarinija, dok je posebno priznanje žirija u ovoj kategoriji dobila indijska rediteljica Payal Kapadia za film Noć potpunog neznanja.

Federica Cammarate i Filippo Foscarini (Beldocs)

Nagrada za najbolju kameru dodijeljena je Srđanu Keči za njegov film Muzej revolucije, dok je Nagrada za najbolju montažu pripala Jeleni Maksimović za film Bez.

Nagradu za najbolji kratki film festivala žiri je u kategoriji 14 filmova dodijelio filmu Mama, zašto ovdje? tanzanijske rediteljice Neeme Ngelime. Posebno priznanje u ovoj kategoriji žiri je odlučio da dodijeli filmu Aralkum ukrajinske rediteljice Mile Žluktenko i njemačkog reditelja Daniela Asadija Faezija.

Festival zatvoren ukrajinskim filmom

Za najbolji film u okviru Teen selekcije mladi žiri je odabrao film Podigni ljestvicu reditelja sa Islanda Gudjona Ragnarssona. Posebno priznanje u konkurenciji Teen filmova dobio je film Misija rediteljice Tanije Anderson.

Teen žiri Beldocsa (Beldocs)

Nakon svečane dodjele nagrade, upriličena je projekcija filma Napolju ukrajinske rediteljice Olhe Zhurbe.

“Festival smo zatvorili ukrajinskim filmom, jer smo želeli da damo podršku partnerima i filmmejkerima koji se bore za život i ne prestaju da snimaju u ovim strašnim vremenima imajući u svesti pouke dokumentarizma da se tokom vanrednog stanja sastav društvenog poretka može razotkriti na neočekivane načine”, rekla je direktorica Beldocs festivala Mara Prohaska Marković.

U 12 programskih cjelina tokom festivala premijerno je prikazano više od 100 dokumentarnih filmova.

Izvor: Agencije