Program ‘Žena protiv sistema’ na ovogodišnjem Beldocsu

Festival dokumentarnog filma ‘Beldocs’ počinje u srijedu i trajat će to 18. maja na sedam lokacija u Beogradu; bit će prikazano više od 100 dokumentarnih filmova u 12 programskih cjelina.

Ove godine pokrenuta je i regionalna platforma 'Beldocs+' na kojoj su dostupni dokumentarni filmovi sa ranijih izdanja festivala (Tanjug - Arhiva)

Na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs, koji počinje u srijedu, posebna pažnja bit će posvećena ulozi filmske industrije u postizanju rodne ravnopravnosti te će to biti jedna od centralnih tema specijalnog programa “Žena protiv sistema”, javlja Beta.

Jubilarno, 15. izdanje festivala, trajat će to 18. maja na sedam lokacija u Beogradu, a tokom njegovog trajanja bit će prikazano više od 100 dokumentarnih filmova u 12 programskih cjelina.

Sam program “Žena protiv sistema” bit će realiziran uz podršku Misije OSCE-a i Kancelarije UN Women u Srbiji.

Urednica Beldocs specijala Aleksandra Vušurović kazala je da su filmske autorice, posebno u dokumentaristici, “danas među najsmelijim stvaraocima koji pomeraju granice te umetnosti”.

“Od prikazivanja žena u holivudskim filmovima, plesnog tima za žene preko 60 godina iz Floride, nesvakidašnjeg života jedne žene u artičkoj tundri, do borbe košarkaškog tima devojčica, naši filmovi u ovom programu daju podršku ženama i razbijaju rodno zasnovane stereotipe”, rekla je Vušurović.

Pokrenuta i platforma ‘Beldocs+’

U okviru specijalnog programa bit će prikazani filmovi Seks-Kamera-Moć (Brainwashed: Sex-Camera-Power) nezavisne američke rediteljice Nine Menkes, Djevojke iz kalendara (Calendar Girls) plesni dokumentarac rediteljskog dua koji dolazi iz svijeta plesa i muzike Marije Loohufvud i Love Martinsen, te F@ck This Job ruske rediteljice Vere Kričevske.

Osim njih, bit će prikazani i filmovi Jabuka i dvije trešnje (Apple and Two Cherries) autorice Mine Petrović, Podigni letvicu (Raise The Bar) islandskog reditelja i  glumca Gudjona Ragnarsson i Život Ivane Japtune (Life of Ivanna) Renata Boraja Serana.

Ove godine pokrenuta je i nova, regionalna platforma “Beldocs+” na kojoj su dostupni dokumentarni filmovi sa ranijih izdanja festivala.

Platforma je dostupna u Srbiji i ostalim zemaljama Zapadnog Balkana putem stranice beldocs.rs

Izvor: Agencije