Umro Oscarom nagrađeni glumac William Hurt

Hurt je izgradio karijeru tumačeći uloge ekscentričnih i neobičnih likova, a za ulogu u filmu ‘Poljubac žene pauka’ dobio je 1985. godine Oscara za najboljeg glumca.

Prije četiri godine Hurtu je dijagnosticiran rak prostate u neizlječivom stadiju (EPA)

Američki glumac William Hurt, poznat po ulogama u popularnim filmovima Velika jeza i Oscarom nagrađenom Poljupcu žene pauka, umro je u 72-oj godini, javlja AFP.

“S velikom tugom obitelj Hurt oplakuje smrt Williama Hurta, voljenog oca i Oscarom nagrađenog glumca. Umro je mirno, u krugu porodice, prirodnom smrću”, navodi se u objavi njegovog sina, koju su prenijeli američki mediji.

Hurt je izgradio karijeru tumačeći uloge ekscentričnih i neobičnih likova, poput ruskog policajca u Parku Gorki (1983), bogatog i hladnog supruga u filmu Alice Woodyja Allena (1990) i muškarca koji želi konstruirati stroj za slijepe u ostvarenju Do kraja svijeta (1991).

U filmu se prvi put pojavio u ulozi opsjednutog naučnika u Izmijenjenim stanjima Kena Russella 1980, a pet godina kasnije osvojio je Oscara za najboljeg glumca u Poljupcu žene pauka u kojem je glumio homoseksualnog zatvorenika.

Nikad se nije mirio s holivudskim načinom života

Rođen je u Washingtonu 20. marta 1950. godine i kao dijete je putovao svijetom jer mu je otac bio u diplomatskoj službi.

Studirao je teologiju, ali se poslije upisao u uglednu umjetničku školu Julliard School u New Yorku.

Uprkos sve većoj slavi, William Hurt se nikad nije mirio s holivudskim načinom života.

“Dojadilo mi je sve to. Ne osjećam se dobro kad pomislim da moram u odijelu hodati crvenim tepihom”, rekao je u jednom razgovoru.

Njegov privatni život bio je kao i kod svih holivudskih zvijezda. Bio je u braku s glumicom Mary Beth Supinger, a potom i s Heidi Henderson, s kojom je imao dvoje djece. Iz veze s balerinom Sandrom Jennings i s francuskom glumicom Sandrine Bonnaire imao je po jedno dijete.

U maju 2018. dijagnosticiran mu je rak prostate u neizlječivom stadiju. Glumčev sin nije otkrio je li umro od te bolesti.

Izvor: Agencije