Sarajevo se izložbom prisjeća slavnih dana jugoslovenskog rocka

Izložba ‘Idoli – Odbrana i poslednji dani’ uključuje desetine originalnih artefakata, fotografije vrhunskih fotografa tadašnjeg rocka, te izbor audio i video materijala.

Postavka o Idolima je dodana izložbi 'Šokiraš me, majke mi', koja prikazuje zlatne godine sarajevske rock scene (Fena)

Sarajevski Ex-YU Rock Centar predstavio je izložbu o albumu grupe Idoli „Odbrana i poslednji dani“, kojom se obilježava 40 godina od izlaska tog albuma koji je imao velikog značaja i utjecaja na tadašnjoj jugoslovenskoj muzičkoj sceni.

Izložba „Idoli – Odbrana i poslednji dani“ uključuje desetine originalnih artefakata, fotografije vrhunskih fotografa tadašnjeg rocka, te izbor audio i video materijala, javlja Fena.

Postavka je dodana izložbi „Šokiraš me, majke mi“, koja je u toku i koja prikazuje zlatne godine sarajevske rock scene. Obje izložbe će ostati otvorene za javnost do kraja januara.

Historija i budućnost rock muzike

Ex-YU Rock Centar ima za cilj predstaviti historiju i budućnost rock muzike na prostoru bivše Jugoslavije kroz objekt koji će biti u potpunosti otvoren 2024. godine. Planirano je nekoliko izložbi koje će biti organizirane tokom naredne godine.

(Fena)

Prvu fazu djelovanja Ex-YU Rock Centra podržale su Ambasada Kraljevine Nizozemske, Ambasada Švicarske, Ambasada Evropske unije u BiH, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Centar za promociju civilnog društva, Ambasada Francuske, Francuski institute Sarajevo, UNESCO, Općina Centar, Hayat Production i Hit FM Radio i ZI Agencija za odnose s javnošću.

Izvor: Agencije