Velški bariton Bryn Terfel otvorio 54. BEMUS

Tokom 15 dana festivala publiku čeka 13 koncerata umjetnika iz cijelog svijeta.

Bryna Terfela pratio je Festivalski orkestar 'Virtuozi' uz dirigenta Bojana Suđića i opersku umjetnicu Sofiju Petrović (BEMUS)

Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS), u 54. izdanju, otvorene su koncertom čuvenog velškog bas baritona Bryna Terfela u Kolarčevoj zadužbini.

Čuvenog solistu pratio je Festivalski orkestar “Virtuozi” uz dirigenta Bojana Suđića i opersku umjetnicu Sofiju Petrović, a koncert su započeli Uvertirom iz Wagnerove opere Majstori pjevači.

Gradska sekretarka za kulturu grada Beograda Nataša Mihailović Vacić i direktor Centra beogradskih festivala (CEBEF) Damir Handanović su na otvaranju najavili da publiku tokom 15 dana čeka izuzetnih 13 koncerata umjetnika iz cijelog svijeta, javlja Tanjug.

Ljubitelji klasične i operske muzike imali su prilike da uživaju u dijelovima opera Richarda Wagnera (Majstori pjevači, Tristan i Izolda, Valkira), Ludwiga van Beethovena (Fidelio), Arriga Boita (Mefistofel), Guiseppea Verdija (Macbeth), Georgea Gershwina (Porgy and Bess), kao i u odlomcima iz slavnih mjuzikala – Violinista na krovu, Mačke, Camelot i Jadnici.

BEMUS 2022 će trajati do 15. novembra.

Dvije sedmice ispunjene muzikom

Drugog dana BEMUS-a, na Kolarcu, nastupit će svjetski poznati kamerni hor iz Rumunije, Madrigal – Marin Konstantin, sa dirigentkinjom Anom Ungureanu.

Nacionalni kamerni hor Madrigal-Marin Konstantin je simbol rumunskog i svjetskog muzičkog života. Od svog osnivanja 1963. godine, radom legendarnog muzičara i dirigenta Marina Konstantina (1925-2011), hor Madrigal je održao stotine koncerata širom svijeta i tako su postali pravi zaštitni znak Rumunije.

Standarde u horskoj kamernoj muzici hor je postavio svojim jedinstvenim konceptom koji čine specifični zvuk, stereofonski raspored na sceni i impozantni kostimi članova hora. Repertoar je usmjeren na muziku evropske renesanse, gregorijanske i vizantijske crkvene pjesme, tradicionalne pjesme, kao i klasične i savremene rumunske kompozicije.

Izvor: Agencije