‘Strašni’ izlaže fotografije sa Dickinsonovog koncerta iz opkoljenog Sarajeva

Originalne fotografije nastale na legendarnom koncertu koji je britanska heavy metal zvijezda, Bruce Dickinson održao u sarajevskom BKC-u krajem 1994. godine bit će predstavljene javnosti.

Izložba će biti otvorena u ponedjeljak, u Galeriji BKC-a, a za posjetioce će biti dostupna do 26. novembra (Milomir Kovačević - Strašni / Fena)

Sarajevski fotograf Milomir Kovačević – Strašni predstavit će sarajevskoj publici izložbu svojih radova pod nazivom “Bruce Dickinson, live, BKC Sarajevo, 14. decembar 1994.”. Izložba će biti otvorena u ponedjeljak, 21. novembra u Bosanskom kulturnom centru, na mjestu gdje je slavni muzičar održao svoj koncert za vrijeme opsade Sarajeva.

Radi se o prvom javnom izlaganju originalnih fotografija nastalih na (sad već legendarnom) koncertu koji je britanska heavy metal zvijezda, Bruce Dickinson održao u sarajevskom BKC-u krajem 1994. godine, javlja Fena.

“Publika će imati priliku da, kroz objektiv jednog od najboljih sarajevskih fotografa, koji je u međuvremenu ostvario i impozantnu međunarodnu karijeru, doživi dio atmosfere koja je 1994. godine vladala u Velikoj dvorani BKC-a, za vrijeme solo nastupa pjevača legendarnog heavy metal benda Iron Maiden. Kao predgrupe na koncertu su nastupili, tad popularni, sarajevski rock bendovi Sikter i Almanah”, navodi se u najavi izložbe.

Nastupio u Sarajevu za vrijeme opsade

Bruce Dickinson je skoro četiri desetljeća pjevač jednog od najvećih heavy metal bendova, Iron Maidena. Karijeru je počeo 1976. godine u engleskom heavy metal bendu Samson, a 1981. godine se pridružuje grupi Iron Maiden. Tokom 1993. godine napušta Iron Maiden da bi se posvetio solo karijeri, a u bend se vraća 1999. godine.

“Godine 1994. bio na solo turneji, a u Sarajevu je nastupio sa pratećim bendom Skunkworks. Bio je to posljednji koncert na turneji kojom je Dickinson promovirao solo album pod nazivom ‘Balls to Picasso’. U to vrijeme, 1994. godine, dolazak pjevača benda Iron Maiden za stanovnike grada je predstavljalo znak morala, pozitivne energije i dozu nade u skori dolazak boljih dana.

Dan nakon koncerta, Bruce i članovi benda napravili su kratak obilazak grada, tokom kojeg su posjetili sirotište.  Nakon toga su održali manji nastup u vatrogasnom domu i zabavu za organizatore koncerta – domaćine i vojnike UNPROFOR-a, Sarajevo su napustili idući dan, a do Splita su prebačeni helikopterom UN-a iz baze u Kiseljaku”, podsjeća BKC.

Izložba u povodu Dana državnosti

Autor izložbe fotografija Milomir Kovačević – Strašni rođen je 1961. godine u Sarajevu. Fotografijom se počinje baviti sa 17 godina u Univerzitetskom foto-klubu CEDUS. Član ULUPUBiH-a postao je 1989. godine. Od početka njegov opus posvećen je životu na ulicama, kao i kulturnim događanjima u Sarajevu.

Bruce Dickinson je proglašen počasnim građaninom Sarajeva, u znak zahvalnosti zbog činjenice da je tokom rata od 1992. do 1995. godine pokazao solidarnost sa stanovnicima bosanskohercegovačke prijestolnice koje je tada bila pod opsadom srpskih snaga. Priznanje mu je uručeno u povodu Dana grada, 6. aprila 2019. godine.

Izložba će biti otvorena u ponedjeljak, u Galeriji BKC-a, u 19:00 sati, a za posjetioce dostupna do 26. novembra (svaki dan od 10 do 20 sati).

Pokrovitelj izložbe je Vlada Kantona Sarajevo, a bit će realizirana u okviru obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada