Izložba o solidarnosti evropskih gradova prema Sarajevu i u Barceloni

Otvorenje izložbe ‘Wake up, Europe’ još jednom će, 30 godina od početka opsade Sarajeva, povezati dva grada, objavio je Historijski muzej BiH.

Otvorenje izložbe će biti upriličeno u prostoru La Model Espai Memorial u Barceloni, 26. oktobra (Fena)

Izložba Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine pod nazivom „Wake up, Europe“ bit će, nakon Strasbourga i Berlina, predstavljena i u Barceloni. Otvorenje će biti upriličeno u prostoru La Model Espai Memorial, 26. oktobra, javlja Fena.

Iz Historijskog muzeja BiH podsjećaju kako izložba otvara teme solidarnosti evropskih gradova prema Sarajevu i Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine.

Među prvim gradovima koji su ukazali na situaciju u Sarajevu je Barcelona, pa je Muhamed Kreševljaković, tadašnji gradonačelnik Sarajeva, održao emotivan govor na Olimpijskim igrama 1992. godine.

Objavljena i knjiga o generalu Divjaku

Tokom čitavog rata Barcelona je različitim aktivnostima organizirala pomoć za građane Bosne i Hercegovine. Mobilizacija podrške i solidarnosti je izašla izvan okvira humanitarnog rada organizacija i uključivala je građane/građanke Barcelone, neformalne grupe i umjetnike koji su djelovali sa ciljem pomoći civilima, prikupljanja hrane i lijekova, te organiziranja protesta.

Izložba, koja je prvi put predstavljena u Sarajevu 2021. godine, bit će obogaćena pričama o solidarnosti, a otvorenje izložbe 30 godina od početka opsade Sarajeva povezuje još jednom dva grada, objavio je Historijski muzej BiH.

Osim izložbe, u povodu obilježavanja 30 godina prijateljstva gradova Sarajeva i Barcelone, izdavačka kuća Bellaterra objavila je katalonski prijevod knjige Sarajevo, mon amour, u kojoj se nalaze razgovori generala Jovana Divjaka s novinarkom Florence La Bruyère.

Izvor: Agencije