Zatvoren 56. Bitef, glavne nagrade za dvije predstave

Grand prix ‘Mira Trailović’ za najbolju predstavu u cjelini pripao je predstavama ‘Solo’ Nine Rajić Kranjac i ‘Svaki pokušaj će se završiti skršenim tijelima i slomljenim kostima’ Jana Martensa.

Ovogodišnji Bitef održan je pod sloganom 'Mi - junaci rada svog' (Al Jazeera)

Bitef festival, 56. po redu, završen je izvođenjima predstava Ljubav u režiji Aleksandera Zeldina i Krize u režiji Žige Divjaka.

Nakon predstava, održano je proglašenje dobitnika nagrada, među kojima je Grand prix “Mira Trailović” za najbolju predstavu u cjelini pripao dvjema predstavama – Solo Nine Rajić Kranjac i Svaki pokušaj će se završiti skršenim tijelima i slomljenim kostima Jana Martensa, prenosi Tanjug.

Specijalna nagrada “Jovan Ćirilov” dodijeljena je predstavi Ljubav Aleksandra Zeldina, za “izuzetan doprinos pozorišnoj umjetnosti”.

Žiri je odlučio da se 44. po redu nagrada Politike za najbolju režiju dodijeli Janu Martensu za predstavu Svaki pokušaj će se završiti skršenim tijelima i slomljenim kostima.

‘Mi – junaci rada svog’

Umjetnički direktor Bitefa Ivan Medenica saopćio je da je Nagradu publike odnijela predstava Svijet bez žena autorica Maje Pelević i Olge Dimitrijević.

Ovogodišnji Bitef održan je pod sloganom Mi – junaci rada svog.

U toku festivala posjetioci su imali priliku pogledati devet predstava iz Njemačke, Belgije, Francuske, Meksika, Srbije, Slovenije i Velike Britanije.

Centralna tema festivala je bila vezana za pitanje rada, tržišta rada poslije pandemije korona virusa, prava radnika, kao i uvjete rada u okviru samih izvođačkih umjetnosti.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada