Kraljevska porodica odlikovala glumca Daniela Craiga

Orden je glumcu dodijeljen u znak priznanja za njegov izvanredan doprinos filmu i teatru, a isto odlikovanje ima i fiktivni lik Jamesa Bonda kojeg je glumio.

Film 'Nije vrijeme za umiranje', koji je prošle jeseni izašao sa kašnjenjem zbog pandemije, bio je posljednji u kojem će Daniel Craig tumačiti Bondov lik (EPA)

Britanski glumac Daniel Craig, koji je glumio lik Jamesa Bonda 15 godina, primio je isto odlikovanje kao i „agent 007“ iz ruku princeze Anne, sestre kralja Charlesa III, javlja AFP.

Orden je dodijeljen 54-godišnjem glumcu u znak priznanja za njegov izvanredan doprinos filmu i teatru.

Glumac koji je pet puta glumio čuvenog agenta njenog kraljevskog veličanstva, od filma Casino Royale iz 2006. do Nije vrijeme za umiranje (No Time do Die) iz 2021. godine, dobio je Orden svetog Mihajla i svetog Đorđa.

To je rijetko priznanje koji je autor Ian Fleming dodijelio svom tajnom agentu, koga je prvi put na velikom platnu igrao Sean Connery 1963. godine.

„Očekivali smo Vas“, pisalo je na službenim stranicama kraljevske porodice, preuzimajući jednu od najčuvenijih replika iz filmova o Bondu.

Na priloženom snimku se vidi Daniel Craig kako se poklanja pred princezom Annom tokom ceremonije u dvorcu Windsor.

Kraljica glumila u skeču

Veze kraljevske porodice i „agenta 007“ protežu se već nekoliko godina. Već je 2012. godine za Olimpijske igre u Londonu kraljica Elizabeta II snimila humoristički skeč sa Craigom, u ulozi Jamesa Bonda, koji je došao po nju u Bakingemsku palatu.

Montažom je prikazano kao da kraljica, tada stara 86 godina, ulazi u helikopter i iz njega iskače sa Bondom iznad olimpijskog stadiona u Londonu.

Film Nije vrijeme za umiranje, koji je prošle jeseni izašao sa kašnjenjem zbog pandemije, bio je posljednji u kojem će Daniel Craig tumačiti Bondov lik.

Povodom izlaska filma, Kraljevska mornarica je imenovala glumca za počasnog komandanta, što je takođe isto zvanje koje ima i lik koga je tumačio.

Za sada se još ne zna koji će glumac u narednom filmu igrati Bonda.

Izvor: Agencije