Bivši britanski premijer kritizirao ‘Krunu’: Gomila besmislica

Novim epizodama nagrađivane serije se zamjera da sadrže niz neistina i štete ugledu tadašnjeg princa Charlesa, koji je u međuvremenu postao kralj.

Peta sezona serije će govoriti o Charlesu koji kuje urotu kako bi svrgnuo kraljicu - u tome mu je, navodno, pomagao tadašnji premijer Major (EPA)

Bivši britanski premijer John Major kritizirao je Netflixovu seriju Kruna (The Crown), čiji će se peti nastavak početi prikazivati 9. novembra, nazivajući je “gomilom besmislica”, javlja AFP.

Biografi kraljevske porodice i komentatori već oštro kritiziraju novu sezonu koja izlazi dva mjeseca nakon smrti kraljice Elizabete II.

Novim epizodama se zamjera da sadrže niz neistina i štete ugledu tadašnjeg princa Charlesa, koji je u međuvremenu postao kralj.

Kako pišu britanski mediji, peta sezona će govoriti o Charlesu koji, dok je još bio princ od Walesa, kuje urotu kako bi svrgnuo kraljicu. Mediji pretpostavljaju da će ona uključivati razgovore u kojima Charles pritišće Johna Majora da natjera njegovu majku na abdikaciju.

‘Fikcija utemeljena na historijskim događajima’

Najbliži saradnici bivšeg konzervativnog premijera, koji je na dužnosti bio od 1990. do 1997. godine, objavili su priopćenje u kojem se ističe da je to “čista izmišljotina”.

“Sir John i princ od Walesa nikada nisu razgovarali o abdikaciji kraljice Elizabete II. John Major ni na koji način nije sarađivao s Krunom. Niko mu se nije obratio radi provjere činjenica u scenariju serije”, navodi se u priopćenju.

Budu li scene zaista takve kakvima ih opisuju mediji, dodaju, “treba ih posmatrati isključivo kao štetnu i zlonamjernu izmišljotinu”. “Bit će to gomila besmislica koje se prenose radi dramatiziranja, što je potpuna neistina”, navode Majorovi saradnici.

Producenti odbijaju ovakvu kritiku i ističu da su seriju “uvijek najavljivali kao fikciju utemeljenu na historijskim događajima”.

Izvor: Agencije