Weinsteinu počelo suđenje za seksualni napad u Los Angelesu

Odabirom porote, u Los Angelesu počelo je suđenje osramoćenome holivudskom filmskom mogulu, očekuje se da će za vrijeme dvomjesečnog procesa svjedočiti pet navodnih žrtava.

Bude li osuđen, Harvey Weinstein mogao bi biti osuđen na više od 100 dodatnih godina iza rešetaka (EPA)

Odabirom porote, u ponedjeljak je u Los Angelesu počelo suđenje osramoćenome holivudskom filmskom mogulu Harveyu Weinsteinu, a očekuje se da će za vrijeme dvomjesečnog procesa svjedočiti pet navodnih žrtava.

Sedamdesetgodišnji producent Pulp Fictiona već služi 23 godišnju zatvorsku kaznu u New Yorku, nakon što je osuđen za niz seksualnih kaznenih djela, prenosi Hina.

Sada se suočava s još 11 optužbi, uključujući prisilni seksualni odnos, silovanje i prisilni oralni seks sa ženama u hotelima u Beverly Hillsu i Los Angelesu između 2004. i 2013. godine

Bude li osuđen, Weinstein – koji se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice – mogao bi biti osuđen na više od 100 dodatnih godina iza rešetaka.

Ukupno ga optužilo 90 žena

Weinstein, koji je u invalidskim kolicima, na sudu se pojavio odjeven u tamnoplavo odijelo sa svijetloplavom kravatom.

Potencijalno dugotrajan izbor porote počeo je u ponedjeljak, a nadzire ga sutkinja Lisa Lench.

Rasprostranjene optužbe za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje protiv Weinsteina eksplodirale su u oktobru 2017. godine, a njegova presuda u New Yorku 2020. godine prekretnica je za pokret #MeToo.

U junu nije uspio njegov pokušaj da poništi presudu za šest seksualnih krivičnih djela.

Također su ga zasebno optužili britanski tužitelji za nepristojan napad na ženu u Londonu 1996. godine.

Weinsteina je za uznemiravanje i napastvovanje ukupno optužilo 90 žena, uključujući Angelinu Jolie, Gwyneth Paltrow i Salmu Hayek.

The Los Angeles Times u petak je citirao njegova advokata Marka Werksmana da će svjedočiti poznate osobe.

“Neke od tih žrtava ljudi će prepoznati. Neke od tih žena, vidjeli ste ih u filmovima, neke su u reklamnim kampanjama, neke su uspješne glumice ili modeli”, rekao je Werksam, a navodi list.

Tvrdi da su ‘susreti bili sporazumni’

The Times piše da je jedna od pet tužiteljica – a sve će biti formalno poznate kao “Jane Doe” – Jennifer Siebel Newsom, supruga kalifornijskog guvernera Gavina Newsoma.

“Poput mnogih drugih žena, moju je klijenticu seksualno napastvovao Harvey Weinstein na navodnom poslovnom sastanku, koji se pokazao zamkom”, rekla je advokatica Elizabeth Fogan za list.

“Namjerava svjedočiti na njegovu suđenju i tražiti neke mjere pravde za žrtve i u sklopu svojeg životnog rada na poboljšanju života žena”, dodala je.

Siebel Newsom prije je o Weinsteinovu ponašanju pisala u eseju objavljenome 2017. godine, ne navodeći pojedinosti o navodnim napadima.

Weinstein kaže da su njegovi seksualni susreti bili sporazumni, a njegov advokat novinarima je rekao da optužbe iz Los Angelesa “potiču od prije mnogo godina” i ne mogu se “potkrijepiti forenzičkim dokazima” niti “vjerodostojnim svjedocima”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada