Počela restauracija Rembrandtovog remek-djela ‘Noćna straža’

Očekuje se da će tretman trajati dva do tri mjeseca i druga je faza onoga što je amsterdamski Rijksmuseum nazvao ‘operacija ‘Noćna straža”.

Koliko će obnova trajati i što je potrebno učiniti, još uvijek nije jasno (Reuters)

U svjetski poznatom Rijksmuseumu u Amsterdamu počela je restauracija Rembrandtovog remek-djela “Noćna straža”, nastalog 1642. godine, javlja dpa.

Slika će biti izvađena iz drvenog okvira, a zatim će platno biti rastegnuto na posebnom aluminijskom okviru kako bi napetost platna bila ravnomjernija, objavio je muzej.

Očekuje se da će tretman trajati dva do tri mjeseca i druga je faza onoga što je muzej nazvao “operacija ‘Noćna straža'”.

Najveće ispitivanje remek-djela počelo je u ljeto 2019. godine i bit će provedeno u samoj izložbenoj dvorani, Galeriji časti, pred očima javnosti. Međutim, muzej je trenutno zatvoren zbog pandemije.

Najpoznatije djelo majstora slikarstva

Koliko će obnova trajati i što je potrebno učiniti, još uvijek nije jasno.

“Sada ćemo iskoristiti znanje koje smo prikupili u protekle dvije i pol godine istraživanja ‘Noćne straže’ kako bismo sliku doveli u najbolje moguće stanje i kako bi ljudi mogli dugo uživati ​​u remek-djelu”, rekao je Taco Dibbits, direktor muzeja.

“Noćna straža” prikazuje amsterdamsku stražu, a slika je visoka 380 centimetara i široka 453 centimetra.

To je najpoznatije djelo nizozemskog majstora Rembrandta van Rijna, koji je živio i stvarao u 17. stoljeću.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada