Azoulay: Zaštititi ostatke antičke Kartage

Generalna direktorica UNESCO-a u Tunisu navela kako je antički grad-država u velikoj opasnosti.

Navela je da UNESCO redovno upozorava Vladu Tunisa u vezi s tim lokalitetom koji je 1979. godine bio jedan od prvih klasificiranih kao svjetska baština (EPA)

Generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay, koja je u službenoj poseti Tunisu, zatražila je da se zaštiti blago ostataka drevnog grada-države Kartage koja je vladala sredozemnim carstvom do prvog vijeka prije naše ere, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

„To je bogatstvo…, knjiga koju nismo pročitali, još je treba istražiti“, rekla je ona u intervjuu za TV France 24.

Glavna arheološka nalazišta Kartage, u predgrađu glavnog grada Tunisa, izjedaju stambene zgrade ili čak i rudimentarne građevine.

„Vrlo smo blizu velike metropole (Tunisa), tu je pitanje ponekad ilegalne izgradnje“, podvukla je ona.

Podvodni muzej

Navela je da UNESCO redovno upozorava Vladu Tunisa u vezi s tim lokalitetom koji je 1979. godine bio jedan od prvih klasificiranih kao svjetska baština.

U ponedjeljak, prvog dana posjete Tunisu koju završava u srijedu, Azoulay je pozvala međunarodnu zajednicu da se mobilizira za istraživanje i zaštitu i podvodnog naslijeđa.

„Vode su najveći muzej na svijetu“, sa tri miliona olupina brodova koje treba istražiti, izjavila je ona povodom 20 godina od izglasavanja Konvencije o podvodnoj arheologiji.

Najavila je istraživanja u blizini obala Tunisa i Sicilije, gdje je Italija 2018. godine otkrila ostatke pet rimskih brodova iz perioda od prvog vijeka prije nove ere do četvrtog vijeka naše ere. Osam država će učestvovati u prvoj istraživačkoj misiji na tom mjestu, rekla je čelnica UNESCO-a.

Izvor: Agencije