Laurence des Cars – prva žena na čelu Louvrea

Des Cars trenutno vodi Muzej d'Orsay, poznati pariški muzej posvećen umjetnosti iz 19. stoljeća i ondje je također prva žena na čelu tog muzeja.

Louvre je najveći svjetski muzej umjetnosti (EPA)

Francuska historičarka umjetnosti Laurence des Cars, poznata po promoviranju društvenih pitanja kroz umjetnost, od septembra će biti nova šefica Louvrea i prva žena u historiji na čelu najvećeg svjetskog muzeja u više od dva stoljeća njegova postojanja.

Des Cars trenutno vodi Muzej d'Orsay, poznati pariški muzej posvećen umjetnosti iz 19. stoljeća i ondje je također prva žena na čelu tog muzeja.

Njena ostavština uključuje povećanje broja mladih posjetilaca i pružanje više fizičkog prostora umjetnosti i posjetiocima, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

U prve četiri godine u Orsayju, 54-godišnja historičarka umjetnosti izrazila je stav o nekim kontroverznim temama, uključujući povratak vlasnicima umjetnina koje su ukrali nacisti.

“Veliki muzej mora se suočiti s historijom, uključujući osvrtanje na historiju naših vlastitih institucija”, rekla je za AFP u intervjuu u aprilu.

Dolazi iz porodice pisaca i novinara

Bila je ključna za odluku francuske vlade da Orsay vrati sliku Ruže Gustava Klimta nasljednicima vlasnice tog djela Nore Stiasny. Nacisti su joj ukrali sliku u Beču 1938. godine.

Des Cars, koja dolazi iz porodice pisaca i novinara, u septembru će naslijediti Jean-Luca Martineza, sadašnjeg šefa Louvrea kojemu se pripisuje da je muzej učinio pristupačnijim i manje elitističkim.

Nagrađen je rekordnim brojem posjetilaca, njih više od deset miliona u 2019. godini prije nego što su ograničenja u pandemiji smanjila broj posjeta.

Louvre, najpoznatiji kao dom Mone Lise, najveći je svjetski muzej umjetnosti.

Otvoren je 1793. ubrzo nakon Francuske revolucije, a danas posjeduje stotine hiljada umjetničkih djela, ali ih je manje od 10 posto u stalnoj postavci.

Izvor: Agencije