Picassova slika prodana za 103,4 miliona dolara

Samo 14 slika u historiji premašilo je 100 miliona dolara na aukciji.

Slika 'Žena koja sjedi blizu prozora (Marie-Therese)' Pabla Picassa (Reuters)
Slika 'Žena koja sjedi blizu prozora (Marie-Therese)' Pabla Picassa (Reuters)

Slika “Žena koja sjedi blizu prozora (Marie-Therese)” Pabla Picassa prodana je u četvrtak za 103,4 miliona dolara tijekom aukcije organizirane u Christie'su u New Yorku.

Platno 1,46 m sa 1,14 m, naslikano 1932, prodano je nakon više od 19 minuta borbe između kolekcionara.

Djelo koje predstavlja Picassovu ljubavnicu i muzu, Marie-Therese Walter, gotovo je udvostručilo iznos početne procjene koju je pružila Christie's, a koja je iznosila 55 miliona dolara, prenosi Hina.

Umjetničko tržište nije patilo od pandemije

Prodaja potvrđuje vitalnost umjetničkog tržišta koje zapravo nije patilo od pandemije, ali i posebnog statusa Pabla Picassa (1881. – 1973.).

Istu je sliku prodavač kupio prije samo osam godina na prodaji u Londonu za 28,6 miliona funti ili oko 44,8 miliona dolara.

Pet djela španskog slikara sada je prešlo simbolički prag od 100 miliona dolara, a najskuplja je “Les femmes d'Alger”, koja drži rekord sa 179,4 miliona dolara u maju 2015.

Samo 14 slika u historiji premašilo je 100 miliona dolara na aukciji. Osim Picassa, talijanski umjetnik Amedeo Modigliani jedini je na popisu s više od jednog djela.

Izvor: Agencije

Povezane

U virtuelnom svijetu, baš kao i u pravom slikarskom ateljeu, postoje razne vrste četkica, miješanje boja, podloge, a postoji čak i virtuelno vajarstvo.

05 Feb 2020

U posljednjih pet godina, policija i carina u Srbiji spriječili su krijumčarenje i otkrili više od 200 ukradenih umjetničkih djela. Među njima se nalaze slike Pabla Picassa, Paul Cezanna i Vincenta van Gogha. U kojoj mjeri je u Srbiji razvijeno crno tržište umjetninama i kako zaštititi umjetničko djelo od krađe, istraživao je Đorđe Kostić.    

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO