‘Manku’ i Netflixu najviše nominacija za Zlatni globus

Crno-bijela drama ‘Mank’ režisera Davida Finchera ima najviše filmskih nominacija za Zlatni globus, šest, uključujući najvažniju, za najbolju dramu.

'Mank' je priča iz zlatnog doba Hollywooda o scenaristi Hermanu J. Mankiewiczu, suautoru scenarija za 'Građanina Kanea', kojeg igra Gary Oldman (EPA)

Crno-bijela Netflixova drama Mank režisera Davida Finchera ima najviše filmskih nominacija za Zlatni globus, šest, uključujući najvažniju, za najbolju dramu.

Mank je priča iz zlatnog doba Hollywooda o scenaristu Hermanu J. Mankiewiczu, suautoru scenarija za Građanina Kanea, kojeg igra Gary Oldman, prenosi Hina.

U kategoriji najbolje drame su i moderna priča iz doba Velike recesije Zemlja nomada, drama o Vijetnamskom ratu iz 1960-ih Suđenje čikaškoj sedmerici, film o #MeToo pokretu Obećavajuća mlada žena i porodična drama Otac.

Svečana dodjela 28. februara

Suđenje čikaškoj sedmorici, još jedan Netflixov film, drugi je po broju nominacija, ukupno pet.

Streaming servis video i tv sadržaja Netflix dominira s nominacijama za čak 22 filma i 20 televizijskih serija, nakon godine u kojoj je pandemija korona virusa potaknula holivudske studije da odgode snimanje desetaka svojih filmskih izdanja, a mnoge su kinodvorane mjesecima bile zatvorene.

Satirični film Sache Barona Cohena o Americi bivšeg predsjednika Donalda Trumpa Borat 2, filmska verzija hit brodvejskog mjuzikla Hamilton, LGBTQ mjuzikl Maturalna večer i komedija Palm Springs natjecat će se za nagradu u kategoriji za mjuzikle i komedije.

Dodjela nagrada Zlatni globus, koje otvaraju sezonu dodjela holivudskih nagrada u doba pandemije, bit će održana 28. februara, a svečanost će voditi glumice Tina Fey i Amy Poehler.

Nominirane i pobjednike odabiru članovi Holivudskog udruženja stranih novinara (HFPA).

U kategoriji najboljih režisera, tri od pet su režiserke, uključujući Reginu King za dramu Jedna noć u Miamiju, Britanku Emerald Fennell za Obećavajuću mladu ženu i filmsku režiserku rođenu u Kini Chloe Zhao za Zemlju nomada.

Nominiran i Chadwick Boseman

Među nominiranim glumcima, uz Oldmana i Cohena, su i preminuli Chadwick Boseman u svojoj posljednjoj filmskoj ulozi Ma Rainey: Majka bluesa, britanski glumac Riz Ahmed za ulogu bubnjara koji je izgubio sluh u filmu Zvuk metala i Frances McDormand za film Zemlja nomada.

Među serijama vode ponovo Netlfixove Kruna i Ozark te kanadska serija Schitt's Creek.

Veliki prošlogodišnji Netflixov hit Damin gambit nominiran je u kategoriji serija ograničenog trajanja.

Izvor: Agencije