Rembrandtova ‘Noćna straža’ ponovo na restauraciji

Rijksmuseum u Amsterdamu je naveo da šalje sliku na restauraciju zbog deformacije koja je vjerovatno izazvana prekomjernim klimatskim fluktuacijama u galeriji u kojoj je bila privremeno izložena.

Platno dimenzija 3,8 sa 4,5 metara narednog mjeseca će biti izvađeno iz drvenog okvira i stavljeno u novi radi uklanjanja neravnine nastale dok je slika bila smještena u privremenoj galeriji (EPA)

Čuvena slika nizozemskog umjetnika Rembrandta van Rijna “Noćna straža” bit će podvrgnuta restauraciji radi uklanjanja deformacije u njenom gornjem lijevom uglu, objavio je Rijksmuseum u Amsterdamu.

Platno dimenzija 3,8 sa 4,5 metara narednog mjeseca će biti izvađeno iz drvenog okvira i stavljeno u novi radi uklanjanja neravnine nastale dok je slika bila smještena u privremenoj galeriji tokom velikog renoviranja muzeja od 2003. do 2013. godine, javlja AP.

Slika prikazuje amsterdamsku policiju i primjer je poznate Rembrandtove upotrebe svjetlosti i kompozicije radi stvaranja dinamične scene pune ljudi.

Muzej je naveo da je deformacija vjerovatno izazvana “prekomjernim klimatskim fluktuacijama u galeriji” u kojoj je slika bila privremeno izložena. Predstavnica muzeja Petria Noble smatra kako je restauracija veoma važna za dugoročno očuvanje slike.

Slikar nacrtao skicu prije upotrebe boje

Slika je do sada pretrpjela mnoge restauracije, a u sadašnji drveni okvir stavljena je 1975. godine.

Najava restauracije uslijedila je nakon što je Rijksmuseum završio dugo i detaljno ispitivanje slike, uz pomoć visoke tehnologije, zahvaljujući kojem je otkriveno da je Rembrandt nacrtao skicu prije upotrebe boje.

Stručnjaci su dugo sumnjali da je Rembrandt skicirao djelo prije nego što ga je naslikao 1642. godine, a sada imaju i dokaz.

Muzej je naveo da je najveći dio slike i dalje u odličnom stanju, a da su neki dijelovi u lošem stanju, djelimično zbog mnogih intervencija kojima je “Noćna straža” bila podvrgnuta od 17. vijeka, prenosi Beta.

Izvor: Agencije