U Novom Pazaru održana projekcija filma ‘Quo vadis, Aida?’

Premijera filma Quo Vadis, Aida?, prvo je prikazivanje ovogodišnjeg najboljeg evropskog filma u Srbiji.

Projekcije filma bit će nastavljane od 4. januara, sve dok bude bilo interesovanja, najavljeno je (Anadolija)

U Novom Pazaru je u utorak održana premijera filma Quo Vadis, Aida?, što je prvo prikazivanje ovogodišnjeg najboljeg evropskog filma u Srbiji.

Pored velikog broja građana i javnih ličnosti premijeri u Kulturnom centru Novi Pazar prisustvovale su i tri članice Majki Srebrenice.

Zbog tragičnog događaja prije dva dana kad su u saobraćanoj nesreći kod Novog Pazara stradala četiri mladića, otkazan je dolazak najavljenih glumaca, nije bilo crvenog tepiha i svečanosti na sceni.

Videoporukama uoči projekcije obratili su se režiserka Jasmila Žbanić, glumci Emir Hadžihafizbegović i Izudin Bajrović.

Kako je rekla Žbanić, prenosi Anadolija, ekipa filma je željela doći na ovu projekciju, ali je u dogovoru s organizatorima to odgođeno za neki naredni put.

“Ovo je film koji je posvećen ženama-majkama Srebrenice i njihovim sinovima, muževima, braći… Muškarcima koji su ubijeni, njih 8.372. Zbog svog imena. Danas, u atmosferi u kojoj fašizam sve više jača dužnost nam je govoriti o genocidu da se nikada nikome ne bi ponovio”, kazala je najbolja evropska režiserka, poželjevši sretnu, prosperitetnu i mirnu 2022. godinu.

Premijera u Novom Pazaru je privukla interesovanje i svjetskih medija (Anadolija)

Direktor Kulturnog centra Novi Pazar Husein Memić je uoči premijere rekao da ova projekcija ima i humanitarni karakter i sva sredstva od prodatih ulaznica biće donirana Udruženju “Majke Srebrenice”.

“To je možda najmanje što možemo da uradimo u ovom trenutku. Večeras Novi Pazar treba da bude grad humanosti, to je film koji je osvojio tri evropske nagrade. Želimo da ne zaboravljamo te ljude. Ovaj film je živi dokaz koji govori o istini i poslije 26 godina je jedino kulturno stvaralaštvo koje govori o genocidu u Srebrenici”, izjavio je Memić.

Važno ga prikazati u Beogradu

On je poručio da je ovo film koji treba da pogledaju ne samo gledaoci u Novom Pazaru već i cijela Srbija i čitav svijet.

Srebrenička majka Fazila Efendić je u obraćanju s pozornice zahvalila na pozivu da prisustvuju premijeri filma u Novom Pazaru.

Oni koji su došli da pogledaju film takođe poručuju da je vrlo važno da bude prikazan u Beogradu i širom regiona.

Među publikom je bio značajan broj ljudi iz drugih gradova i regija, a premijera u Novom Pazaru je privukla interesovanje i svjetskih medija.

“Projekcije filma bit će nastavljane od 4. januara, sve dok bude bilo interesovanja”, najavljeno je iz Kulturnog centra Novi Pazar.

Quo Vadis, Aida? proglašen je za najbolji film na 34. dodjeli Evropskih filmskih nagrada (EFA).

Jasmila Žbanić dobitnica je nagrade za najbolju režiserku, a Jasna Đuričić, glumica iz Novog Sada, dobila je nagradu EFA-e za najbolju glumicu u 2021. godini.

Film je osvojio nekoliko međunarodnih nagrada u 2021. godini, a bio je nominovan za nagradu Oscar u kategoriji za najbolji međunarodni film.

Izvor: Agencije