Metropolitan izložbom povezuje Disneya i evropsku umjetnost

Izložba istražuje na koji način Disneyevi klasici kombiniraju fantaziju s detaljnim istraživanjem umjetničkih djela iz 18. stoljeća.

Posjetitelji izložbe uočit će povezanost između izloženih antikviteta i umjetničkih djela s kojima se majstor animacije susreo u Parizu kao mladić i njegovih produkcijskih radova (EPA)

Muzej umjetnosti Metropolitan u New Yorku priredio je izložbu koja propituje osobnu fascinaciju Walta Disneya europskom umjetnošću i pojašnjava što ga je nadahnulo da u svojim animiranim filmovima koristi francuske motive na svijećnjacima, čajnicima, šalicama i satovima koji pjevaju i govore, javlja AFP.

Na izložbi u Metu, koja će biti otvorena u petak, izloženo je 60 djela europske umjetnosti 18. stoljeća i 150 Disneyevih produkcijskih radova.

Kustos Wolf Burchard kaže da će posjetitelji izložbe uočiti povezanost između izloženih antikviteta i umjetničkih djela s kojima se majstor animacije susreo u Parizu kao mladić i njegovih produkcijskih radova.

Pojašnjava da izloženi predmeti otkrivaju na koji su način umjetnici koji su radili za Disneya desetljećima crpili ideje iz raskošnog rokoko stila porculana iz Sevresa i pozlaćenih fotelja i sofa, iz neogotičke arhitekture ili umjetnosti srednjeg vijeka.

Međusobne poveznice umjetnika

Od Snjeguljice i sedam patuljaka (1936) preko Trnoružice (1959) do Ljepotice i zvijeri (1991), izložba istražuje na koji način Disneyevi klasici kombiniraju fantaziju s detaljnim istraživanjem umjetničkih djela.

Burchard vjeruje da su Disneyevi umjetnici i umjetnici iz 18. stoljeća međusobno povezani i stilom, ali i željom da se “pozabave našim emocijama, a ne našim intelektom”.

Walt Disney rođen je u Chicagu 1901. godine. Francusku je prvi put posjetio sa 17 godina, nedugo nakon završetka Prvoga svjetskog rata kao dragovoljac Crvenog križa. Nakon toga je Europu posjetio 1935. godine, a potom je ondje boravio više puta po završetku Drugoga svjetskog rata.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada