Izložba Chrisa Leslieja donosi jedinstven pogled na Sarajevo

Izložbom ‘Dječiji pogled kroz fotoobjektiv’ škotski fotograf predstavit će bh. javnosti neviđenu arhivu fotografija.

Veza škotskog fotografa i Balkana traje skoro četvrt vijeka (Foto: Chris Leslie / Ustupljeno Al Jazeeri)

Kada je prije četvrt vijeka došao u razoreni hrvatski grad Pakrac, a potom u Sarajevo u kojem su ratne rane još uvijek bile svježe, škotski fotograf Chris Leslie nije ni slutio da je to početak njegove neraskidive veze sa Balkanom.

“Sarajevo je izgledalo zastrašujuće. Posvuda su bili krateri od granata i udubljenja od eksplozija. Cijeli grad je bio uništen”, kaže Leslie.

Po dolasku u Sarajevo, sudbina ga je odvela u Dom za djecu bez roditelja Bjelave, gdje je, koristeći doniranu opremu iz Škotske, pokrenuo fotografski projekt “Sarajevska djeca iza i ispred fotoobjektiva”.

“Projekt fotografije trebao je biti kreativni izlaz za djecu koja su proživjela intenzivni period trauma tokom rata. U isto vrijeme to je moralo biti lagano i zabavno”, kaže Leslie.

Dječak Oggi Tomić u Sarajevu, 1997. godine (Foto: Chris Leslie / Ustupljeno Al Jazeeri)

Dodaje kako su djeca iz Doma Bjelave i okolnih naselja imali priliku fotografisati Sarajevo iz svoje perspektive – fotografisali su prijatelje, strance, uništeni grad, mirovne snage, starice koje proviruju kroz prozore, pse u parku, ulične scene i trgovce.

Većina snimljenih fotografija ostala je skrivena duže od 20 godina. Krajem prošle godine Leslie ih je objedinio u knjizi Balkansko putovanje, koja čitaoce vodi kroz fotografsko putovanje kroz gradove bivše Jugoslavije, donoseći snažne ljudske priče koje su proizašle iz jednog od najtežih perioda u modernoj historiji Evrope.

Knjigu Balkansko putovanje, koja predstavlja fotografski dnevnik o oporavku i društvenim procesima na Balkanu poslije raspada Jugoslavije, Leslie će predstaviti bosanskohercegovačkoj publici 11. novembra u 18:00 sati u Historijskom muzeju BiH. Projekt je podržan sredstvima institucije Kreativna Škotska.

Neviđena arhiva fotografija

Istog dana će kroz izložbu Dječiji pogled kroz fotoobjektiv u sarajevskoj Vijećnici, s početkom u 14:30 sati, javnosti predstaviti ovu neviđenu arhivu fotografija koja je nastajala u protekle 24 godine.

“Izložba donosi priču o djeci iz Doma Bjelave 20 godina kasnije. Svi su krenuli različitim putevima u životu i bila mi je prava čast upoznati ih i biti mali dio njihovih života”, iskren je Leslie, koji se sa djecom koja su pohađala njegovu školu fotografije od 1997. do 1999. ponovo našao 2018. godine.

Izložba bi trebala odjeknuti kod svih građana Sarajeva, kaže autor (Foto: Chris Leslie / Ustupljeno Al Jazeeri)

“Našli smo se ponovo nakon dvije decenije. Iako su mnogi od njih ostali u gradu, imali su pomiješane poglede na život u Sarajevu. Neki su htjeli ostati u Bosni i Hercegovini i odgajati tu svoju djecu, dok su drugi, shrvani politikom, korupcijom i lošim platama, željeli pobjeći”, kaže Leslie.

Za potrebe ove izložbe fotografije su konačno izrađene, otkrivajući iskreni i jedinstveni pogled na Sarajevo koji više ne postoji.

“Ova izložba bi trebala odjeknuti kod svih građana Sarajeva, kako onih koji se sjećaju poslijeratnih godina, tako i onih koji svoj grad neće prepoznati. Sarajevo je prešlo dug put za ove 24 godine – ali još je toliko toga potrebno uraditi”, zaključuje Leslie.

Izložba Dječiji pogled kroz foto objektiv kreirana je u partnerstvu sa Centrom za postkonfliktna istraživanja, a realizuje se uz podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i u saradnji sa Informativnim centrom o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju Grada Sarajevo. Izložbu je moguće pogledati do 22. novembra.

Izvor: Al Jazeera