Freddie Mercury dao veliki doprinos u borbi protiv AIDS-a

Fondaciju ‘Mercury Phoenix’ osnovali su članovi grupe Queen, Brian May i Roger Taylor zajedno s menadžerom Jimom Beachom za finansiranje projekata koji educiraju i podižu svijest o AIDS-u u zemljama u razvoju.

Harizmatični frontmen grupe Queen umro je prije 30 godina od upale pluća koja je bila posljedica AIDS-a (EPA)

Objava Freddieja Mercuryja da je pozitivan na HIV uoči smrti bila je kulturni fenomen, izjavila je Deborah Gold, izvršna direktorica dobrotvorne organizacije National Aids Trust, u povodu 30. godišnjice smrti legendarnog pjevača. 

Gold se osvrnula na život i ostavštinu rock zvijezde i koliko je daleko svijet stigao u borbi protiv AIDS-a otkako je karizmatični frontmen grupe Queen umro 24. studenog 1991. u dobi od 45 godina od upale pluća koja je bila posljedica AIDS-a, prenosi dpa.

Gold je navela da Mercury, rođen u Zanzibaru, pokojna Diana, princeza od Walesa i ragbijaš Gareth Thomas imaju “snažan” utjecaj u borbi protiv stigme povezane s AIDS-om.

Ogroman utjecaj

“Freddie Mercury zaista je ostavio trajnu ostavštinu. On je jedan od šačice ljudi koji su uistinu iznimno međunarodno poznati, pa je svojevremeno njegova smrt imala ogroman utjecaj. Kratko prije nego što je umro, bio je otvoren prema činjenici da ima AIDS, a kada se ti trenuci dogode, moguće je uhvatiti se za njih i iskoristiti ih za nešto drugo”, dodala je Gold.

Istaknula je i da su članovi grupe Queen i njegovi prijatelji bili “u stanju podnijeti stvarno uznemirujuću i tužnu situaciju, naučiti iz nje i zaista utjecati na promjenu” kroz zakladu Mercury. 

Brojni događaji posvećeni Queenu

Zaklada Mercury Phoenix prikupila je ove godine 579.021 funtu. Osnovali su je članovi grupe Queen, Brian May i Roger Taylor zajedno s njihovim menadžerom Jimom Beachom za financiranje projekata koji educiraju i podižu svijest o AIDS-u u zemljama u razvoju.

Mercury bi ove godine napunio 75 godina, pa će BBC danas emitirati dokumentarac o njegovom životu, dok se diljem zemlje odvijaju događaji posvećeni Queenu.

Izvor: Agencije