Sarajevo Fest: Podcasti, predstave, teme za mlade

‘Sarajevo Fest – umjetnost i politika’ u trećem izdanju imat će tri programa: Digitalni i Art forum, te segment posvećen temama koje zaokupljaju mlade.

Nekako neprimjetno navikli smo da živimo u nekom novom dobu u kojem smo ovisni od mobitela i prisutnosti na društvenim mrežama, rekao je Haris Pašović, direktor festivala (Fena)

Ovogodišnji “Sarajevo Fest – umjetnost i politika”, koji će biti održan od 23. novembra do 15. decembra, bavit će se između ostalog i činjenicom da živimo hibridne živote, u kojima se više od pola aktivnosti dešava online, na društvenim mrežama, prenosi Fena.

Direktor festivala Haris Pašović kazao je na najavnoj konferenciji za medije da smo se “nekako neprimjetno navikli da živimo u nekom novom dobu, dobu u kojem smo ovisni od mobitela, prisutnosti na društvenim mrežama”.

“Sarajevo Fest – umjetnost i politika” u trećem izdanju imat će tri programa: Digitalni forum u okviru kojeg će emitovati seriju podcasta sa gostima iz svijeta biznisa, umjetnosti, medija, politike, filozofije, psihologije, kompjuterske sigurnosti i sociologije, a koji razmatraju hibridnu realnost u kojoj živimo; Art forum kao festivalski program koji će prikazati vrhunske predstave iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije uživo i u digitalnom formatu; te Forum mladih koji se fokusira na teme što zaokupljaju omladinu.

Od tri predstave, jedna na BHRT-u

“Sarajevo Fest – umjetnost i politika” će u okviru programa imati nekoliko predstava, od kojih će tri biti izvedene uživo.

Riječ je o predstavama – Gejm, koju je režirao Žiga Divjak u koprodukciji Slovenskog mladinskog gledališča i Maska Ljubljana, a tematski na osnovu stvarnih događaja propituje sudbine migranata. Riječ je o, kako je istrakao Pašović, izuezetno potresnoj predstavi koja više govori o Evropi nego o migrantima, o tom grubom i brutalnom odnosu ljudi prema migrantima. Ta predstava bit će odigrana u studiju BHRT-a i imaće direktni prijenos uživo.

Ostale dvije predstave biće igrane u Pozorištu mladih Sarajevo. Riječ je o komadima Tri zime, koju je režirala Jasna Đuričić po tekstu Tene Štivičić i diplomski je rad studenata glume u klasi profesorke Jasne Đuričić i Sanje Ristić Krajno, te Hero 2.0, čiji su autori Uroš Kaurin i Vito Weis.

Serija podcasta

“Sarajevo Fest – umjetnost i politika” također će emitovati seriju podcasta sa gostima iz svijeta biznisa, umjetnosti, medija, politike, filozofije, psihologije, kompjuterske sigurnosti i sociologije koji razmatraju hibridnu realnost u kojoj živimo.

Između ostalog, tu su podcast o medijima u kojima će gostovati Zoran Kesić i Aleksandar Trifunović, na podcastu posvećenom piscima biće upriličen razgovor sa Biljanom Srbljanović i Tenom Štivičić koje će govoriti o temi “Može li feminizam biti ekstreman?”.

Od gostiju i sagovornika koji će govoriti putem Digitalnog foruma također se mogu izdvojiti i mladi pisac Filip Grujić, sociolog, publicist i građanski aktivist Tomaž Mastnak, američki historičar Peter S. Onuf, pozorišni kritičar i teatrolog Ivan Medenica, glumci Boris Isaković i Ivan Pašalić, stručnjak za kompjutersku sigurnost Bruce Schneie, političari Nebojša Vukanović, Nihad Uk, Marija Selak-Raspudić i drugi.

Domaćini /voditelji podcasta bit će Milena Bogavac, Haris Pašović i Danijal Hadžović.

Izvor: Agencije

Povezane

“Sarajevo Fest – Umjetnost i politika” naziv je prvog izdanja festivala, koji je održan u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, u organizaciji East West Centra Sarajevo. Cilj mu je stvaranje platforme za kritičko mišljenje, povratak promišljanja o onome što nas okružuje u javnom diskursu, ali i ukazivanje na konstantnu promjenu i utjecaj politike, društva i […]

Published On 11 Dec 2019
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO