Otkriven egipatski ‘hram sunca’ star 4.500 godina

Historijski izvori sugerišu da je ukupno izgrađeno šest sličnih hramova nedaleko Kaira, ali samo dva su prethodno otkopana.

Glavna svrha hrama je bila da bude mjesto za obožavanje živog kralja, rekao je arheolog Massimiliano Nuzzolo (EPA - Ilustracija)

Arheolozi vjeruju da su otkrili jedan od izgubljenih egipatskih “hramova sunca”, koji datira iz sredine 25. vijeka prije nove ere, prenosi Tanjug.

Na lokalitetu su pronađeni posmrtni ostaci zakopani ispod drugog hrama u Abu Ghurabu, 20-ak kilometara južno od Kaira.

Otkriće Massimiliana Nuzzola, docenta egiptologije na Institutu za mediteranske i orijentalne kulture u Varšavi i njegovog tima, predstavljeno je u emisiji “Izgubljeno blago Egipta” na National Geographicu.

Još 1898. godine, arheolozi koji su radili na tom lokalitetu otkrili su hram sunca faraona Nyuserra koji je vladao Egiptom između 2400. i 2370. godine prije nove ere. Nova otkrića sugerišu da je pronađeni hram izgrađen na vrhu ostataka još jednog sunčevog hrama.

“Arheolozi iz 19. vijeka iskopali su samo mali dio objekta od cigle i blata ispod kamenog hrama Nyuserra i zaključili da je ovo bila prethodna faza izgradnje istog hrama”, rekao je Nuzzolo za CNN.

“Sada naši nalazi pokazuju da je ovo bila potpuno drugačija zgrada, podignuta prije Nyuserre”, rekao je on.

Spomenik od cigle i blata ‘impresivne veličine’

Među nalazima su pečati s ugraviranim imenima kraljeva koji su vladali prije Nyuserre, a koji su se nekada koristili kao čepovi za tegle, kao i baze krečnjačkih stubova, koji su bili dio ulaznog trijema i krečnjačkog praga.

Originalna konstrukcija bila je u potpunosti napravljena od cigli i blata, rekao je Nuzzolo, čiji je tim takođe pronašao desetine netaknutih tegli piva tokom iskopavanja.

Spomenik od cigle i blata bio je “impresivne veličine”, rekao je Nuzzolo, ali ga je Nyuserra ritualno uništio kako bi izgradio svoj vlastiti hram sunca.

Dok su ovi hramovi bili posvećeni kultu boga sunca Ra, kralj je legitimisao svoju moć kroz hram i predstavljao se kao jedini sin boga sunca na Zemlji, rekao je arheolog.

“Indirektno, dakle, glavna svrha hrama je bila da bude mjesto za obožavanje živog kralja”, rekao je Nuzzolo.

Historijski izvori sugerišu da je ukupno izgrađeno šest ovakvih hramova, ali samo dva su prethodno otkopana.

Izvor: Agencije