Narodno pozorište Sarajevo predstavilo repertoar za naredne godine

Objavljivanje dvogodišnjeg repertoara trebalo bi, po riječima direktora Pozorišta Dine Mustafića, postati uobičajena praksa institucije takvog ranga, a ne samo ‘incident’.

Na medijskoj konferenciji u Narodnom pozorištu Sarajevo novinari su bili na pozornici, a govornici 'u publici' (Fena)

U formatu različitom od klasičnog – u kojem su na medijskoj konferenciji novinari bili na pozornici, a govornici “u publici” – a u čast stogodišnjice Narodnog pozorišta Sarajevo i otvaranja nove umjetničke sezone, održano je predstavljanje repertoara u toj teatarskoj kući za dvije i više sezona.

Umjetnički direktori Drame, Opere i Baleta Narodnog pozorišta predstavili su program za naredne godine te je promovirana i poštanska marka s motivom prepoznatljivog pozorišnog zdanja povodom stogodišnjice.

Objavljivanje dvogodišnjeg repertoara trebalo bi, po riječima direktora Pozorišta Dine Mustafića, postati uobičajena praksa institucije takvog ranga, a ne samo “incident”, prenosi Fena.

Po Mustafićevim riječima, početak nove prakse bio je 21. oktobra, na dan kad je prije sto godina rođeno Pozorište s nasljeđem najznačajnijih teatarskih stvaralaca Bosne i Hercegovine.

Budući da je vrijeme globalizacije i kulturne internacionalizacije, Narodno pozorište nije više samo nacionalno i zanima ga, osim klasike, kojoj je tu svakako mjesto, i savremena literatura. Mustafić se nada da će biti stvoreni uvjeti i praksa s rezultatima kakvi se očekuju od stoljetne pozorišne tradicije, čime će se baviti i program, zahtjevan i ambiciozan, ali ostvariv.

Jezgro kulturnog života

“Ambicije su da Narodno pozorište postane funkcionalna institucija, jezgro kulturnog života grada, kantona i države Bosne i Hercegovine”, naveo je Mustafić.

Posljednji je čas, po Mustafićevim navodima, za osavremenjivanje Narodnog pozorišta kao kuće s opremom i resursima po prestižnim standardima; u protivnom, prijeti ozbiljna provincijalizacija. Cilj je da Pozorište bude sarajevski “urbani ritual” kao pojam na kojem Mustafić naročito insistira, prenosi Fena, a čija “ritualnost” potiče od bića i prirode ovog medija. Stoljeće jedne teatarske kuće nameće i obavezu da tradicija bude naslon savremenom promišljanju, smatra Mustafić.

Zamišljeno je da pozorišni program djeluje dvosmjerno, ne samo baziran na tome šta Kanton i Grad mogu dati Pozorištu već i šta Pozorište može pružiti Sarajevu.

Plan Drame za naredne četiri sezone

Od predstojećih programskih sadržaja, umjetnička direktorica Drame Vedrana Božinović, uz napomenu da na sceni ovakvog pozorišta treba da nastupaju najbolji, najavila je plan za naredne četiri sezone.

Sezona je počela predstavom Protekcija, po tekstu Branislava Nušića, a među predstojećim je, za 14. januar naredne godine, najavljena premijera antičke tragedije Kralj Edip. Među brojnim drugim sadržajima, najavljena je i drama Bordel Eden, autora Benjamina Bajramovića, čiju režiju potpisuje mlada crnogorska rediteljica Mirjana Medojević.

Od predstava za sezonu 2022/23, Božinović je najavila predstavu Selme Spahić Idiot, po tekstu Dostojevskog, kao i mnoge druge predstave na Velikoj i Maloj sceni Narodnog pozorišta.

Baletna predstava posvećena Bošku i Admiri

Umjetnički direktor Opere Leonardo Šarić, napominjući da ta organizaciona cjelina obilježava 75 godina, najavio je za naredne dvije sezone premijere Prodane nevjeste, Male Floramye, Telefona, Tosce. Osim premijera, bit će zastupljen i reprizni program kakav je bio i prije pandemije, rekao je Šarić najavljujući i samostalne koncerte hora, kao i zajedničke koprodukcijske projekte s autorima iz regije.

Umjetnički direktor Baleta, Adnan Đindo najavljuje ambiciozan program u pokušaju vraćanja stare slave baletu, kako je rekao.

Baletne predstave Žetva i Šeherzada neki su od predstojećih programa narednih sezona, a za jesen 2022. je planirana premijera Sarajevskog Romea i Julije bazirana na priči o ljubavi Admire Ismić i Boška Brkića, mladih žrtava proteklog rata u Sarajevu.

Dodijeljena su i priznanja pojedincima i institucijama – Dini Mustafiću, Historijskom arhivu Sarajevo, Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti te Kantonalnom zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa.

Izvor: Agencije